x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pete sterse cu lumina

Pete sterse cu lumina

00 0000   •   00:00

Pete cafenii, ovale, cu marginea usor neregulata, de dimensiuni intre 1 si 3 centimetri. Sunt asa-numitele "pete de batranete", care apar mai ales pe maini, pe umeri, dar si pe ten sau decolteu.  

"Denumite medical lentiginoza actinica sau solara, dermatohelioza sau fotoimbatranire, leziunile sunt cunoscute popular ca «pete de batranete». Asa cum arata si denumirea medicala, expunerea cronica la soare si mai nou la solar determina aparitia pe pielea deschisa (fototip 1-2) a numeroase pete cafenii", arata dr. Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica.  

Varsta la care aceste pete apar pe piele nu este totusi asa de avansata. Se observa ca persoane in jurul varstei de 40 de ani, dupa o expunere brutala la soare, raman cu pielea patata, ca stropita in nuante cafe-au-lait.  

Medicul dermatolog Mihaela Leventer explica mecanismul de aparitie a acestor pete: "Sub influenta ultravioletelor, melanocitele din piele se inmultesc sub forma unor insule si formeaza leziunile caracteristice fotoimbatranirii. Ele sunt lipsite de risc, dar trebuie deosebite de alte leziuni asemanatoare, dar care au potential crescut de transformare maligna".  

Tratament Tratamentul "petelor de batranete" este relativ accesibil si la noi. Cea mai simpla metoda este aplicarea, in cabinetul de dermatologie, a unor solutii de peeling, care indeparteaza epidermul afectat. Rezultate foarte bune se obtin insa cu ajutorul tratamentului cu lumina intens pulsata.  

Este un procedeu usor de suportat intrucat pielea nu se cojeste masiv. Pericolul efectelor adverse apare in momentul in care se foloseste un echipament depasit sau daca intensitatea luminii nu este reglata corect.  

In urma acestor proceduri, pielea trebuie protejata de expunerea la lumina, deoarece leziunile pot aparea din nou. Din acest motiv, atat peelingul chimic, cat si tratamentul cu lumina intens pulsata se fac in sezonul rece, cel mai devreme in octombrie si cel mai tarziu in martie-aprilie, cand lumina solara este inca slaba.  

PREDISPOZITIE. Nu numai cei care fac plaja neprotejati pot dezvolta "pete de batranete", ci si cei care isi desfasoara activitatea in aer liber: agricultori, constructori, marinari etc. Aceasta problema cutanata poate fi intalnita deopotriva la femei si la barbati, doar rasa alba si cea galbena fiind afectate.  

CANCEROASE. Petele periculoase sunt lentigo malign (o forma de melanom), keratozele solare pigmentate sau keratozele seboreice. Petele de batranete sunt doar inestetice, insa keratozele sunt leziuni precanceroase. De aceea, este foarte importanta diferentierea lor, iar o vizita la dermatolog ne poate lamuri prin efectuarea unei dermatoscopii.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul pete