Pe lângă știință, Pitagora a fost preocupat de moarte și reîncarnare. Împreună cu discipolii săi, el se ghida după mai multe principii ascetice. Evita consumul de carne, preferând legumele, fructele și cerealele. Cu toate acestea nu mânca fasole.
A emis mai multe teorii legate de metempsihoză, transmigrația sufletului, considerând că acesta este nemuritor și poate să se materialize atât în ființe umane, cât și animale sau în plante. Așa se explică și faptul că evita consumul de carne, dar și de fasole, considerând că astfel poate mânca o persoană iubită.
Însă Pitagora nu a rămas doar la forma de reflexie asupra vieții și morții, așa că a făcut un experiment. A îngropat câteva boabe de fasole și a așteptat câteva săptămâni. După ce le-a dezgropat, a văzut că boabele de fasole încolțită seamănă cu fetușii umani. Așa a ajuns la concluzia că este canibal dacă mănâncă fasole, considerând că erau purtătoare ale sufletelor morților, potrivit IFL Science, citat de dcnews.
Însă nu s-a oprit aici. Și-a propus să determine un taur să nu mai consume fasole. O poveste spune că Pitagora și-a petrecut o noapte explicând taurului că atunci când înghite boabele de fasole, mănâncă de fapt viței nenăscuți. Apoi i-a oferit taurului o dietă fără fasole iar animalul a trăit mai mulți ani decât ori care altul și a devenit astfel sacru.
Ideea sa despre fasole nu este însă singulară, existând în lume mai mulți susținători ai teoriilor care spun că în fasole se încarnează sufletele înainte de venirea pe lume sau sau după ce au plecat.
Pe de altă parte, Aristotel afirmă că Pitagora ar fi ocolit fasolea „fie pentru că are forma testiculelor, fie pentru că seamănă cu porțile iadului, pentru că numai ele nu au balamale, fie pentru că se strică, fie pentru că seamănă cu natura universului, fie din cauza oligarhiei, pentru că sunt folosite la tragerea la sorți”, scrie Wikipedia.