x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pregatirea corpului pentru Post

Pregatirea corpului pentru Post

10 Noi 2004   •   00:00

 

SANATATE SI FRUMUSETE
 

 

MARA RADUCANU
 

 

Click pentru a mari imaginea
 
Pentru crestini, Postul reprezinta o perioada extrem de importanta din viata lor. Este momentul in care fiecare dintre noi incercam ca ne curatam sufletul, sa fim mai buni, mai cinstiti, dar mai ales sa avem puterea de a infrunta greutatile si ispitele intalnite la fiecare pas. Mai mult decat atat, Postul reprezinta principalul mijloc de vindecare si transformare a fiintei umane prin eliminarea din corp a acelor alimente care, consumate in exces, dauneaza sanatatii.  

Insa ceea ce nu stim sau de multe ori nu luam prea in serios este faptul ca, la randul lui, corpul trebuie pregatit pentru perioada de post. Pentru ca, daca veti incepe sa postiti fara o pregatire corespunzatoare, acest lucru va "rupe" ritmul natural al corpului.  

Cum veti pregati corpul si mintea, depinde de dieta dumneavoastra actuala, de alimentele pe care le consumati intr-o cantitate mai mare sau mai mica. Daca sunteti un consumator "inrait" de carne, branza, lactate, zaharuri, dulciuri, oua si ciocolata, perioada de pregatire va fi mai lunga decat a unei persoane care consuma mai putine produse de acest fel sau deloc.  

Astfel, dupa ce am reusit sa urcam prima treapta, si anume sa reducem din alimentatie acele mancaruri care nu sunt benefice corpului nostru, este timpul sa facem urmatorul pas, si anume sa consumam multe legume crude, sucuri, fructe si seminte. E foarte indicat sa consumati suc proaspat de mere, nepasteurizat. Scopul principal il reprezinta eliminarea toxinelor si nu adaugarea altora in timpul postului.  

Cu o zi inaintea inceperii postului mancati doar fructe crude. Beti multa apa si sucuri de fructe. Tineti post trei zile cu sucuri si salata. Dupa terminarea postului trebuie ca prima masa sa fie reprezentata de orez si legume fierte, deoarece corpul va raspunde mai bine decat daca ati consuma mancare obisnuita.  

De altfel, unii dintre dumneavoastra veti fi surprinsi sa descoperiti ca, dupa perioada de post, corpul devine mai pretentios si mai selectiv cu alimentele pe care le veti consuma de acum inainte.  

Perioada postului simbolizeaza recunostinta omului fata de Dumnezeu, intarire sufleteasca si sanatate trupeasca. Cand isi da seama ca este puternic si ca infranarea de la mancarurile de dulce cu care era obisnuit constituie o proba pe care o poate trece sau nu, totul tinand de vointa lui.  

In concluzie, postul reprezinta momentul de inaltare al fiecarui crestin, clipa in care lasam la o parte toate necazurile, certurile, neintelegerile. Este incercarea de a aspira spre mai bine, spre liniste si, de ce nu, chiar spre... eternitate, cu un suflet curat si un trup sanatos.  

E BINE SA STITI 

TREI ZILE. In cazul in care doriti sa postiti o saptamana trebuie sa tineti cont ca trei zile din aceasta saptamana au destinatii speciale: o zi este pentru pregatirea organismului, una este de post propriu-zis (chiar post negru) si inca una reprezinta perioada de stingere a postului.  

MODERATIE. Pe durata postului este bine sa aveti o activitate fizica si intelectuala moderata, sa se evite statul in pat peste limita fireasca, necesara somnului. Este bine sa va feriti de situatii conflictuale, discutii contradictorii, care va pot perturba postul.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul post