Produsele fara zahar sunt extrem de apreciate de persoanele care au tendinte de ingrasare sau deja sunt supraponderale ori obeze. Dar aceleasi produse sunt acuzate ca afecteaza dantura persoanelor care le consuma. Este concluzia unui studiu care-si propune sa stabileasca in ce masura dulciurile fara zahar sunt cu adevarat bune pentru dantura. Studiul a fost publicat recent in British Dental Journal.
Explicatia? Alimentele care contin aditivi cu efect acid (dulciuri, bauturi carbogazoase), substante existente in mod curent in produsele lights, ar prezenta riscuri ascunse si ar putea provoca probleme dentare, incepand cu erodarea smaltului si mergand pana la parodontoza.
Populatia ar trebui sa fie mai bine informata asupra riscurilor la care se expune atunci cand consuma produse indulcite cu sorbitol si xilitol, intrucat acestea sporesc riscul eroziunii dintelui, dar si al tulburarilor gastrice, sublinieaza un grup de cercetatori de la Universitatea din Boston si din Helsinki care au colaborat la elaborare articolului aparut in British Dental Journal.
Concluzia acestui studiu contrazice increderea aproape oarba in produsele lights nu numai ca aliate ale siluetei, ci si ca aparatoare ale sanatatii buco-dentare. "Iata ca nu este tocmai asa", spune foarte simplu Stephen Hancocks, de la British Dental Journal.