x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Produsele lights atacă dantura

Produsele lights atacă dantura

de Magda Marincovici    |    16 Oct 2011   •   21:00

Produsele fara zahar sunt extrem de apreciate de persoanele care au tendinte de ingrasare sau deja sunt supraponderale ori obeze. Dar aceleasi produse sunt acuzate ca afecteaza dantura persoanelor care le consuma. Este concluzia unui studiu care-si propune sa stabileasca in ce masura dulciurile fara zahar sunt cu adevarat bune pentru dantura. Studiul a fost pu­blicat recent in British Dental Journal.

Explicatia? Alimentele care con­tin aditivi cu efect acid (dulciuri, bauturi carbogazoase), substante existente in mod curent in produsele lights, ar prezenta ris­curi ascunse si ar putea provoca probleme dentare, incepand cu ero­darea smaltului si mergand pana la parodontoza.

Populatia ar trebui sa fie mai bine informata asupra riscurilor la care se expune atunci cand consuma produse indulcite cu sorbitol si xilitol, intrucat acestea sporesc riscul eroziunii dintelui, dar si al tulburarilor gastrice, sublinieaza un grup de cercetatori de la Universitatea din Boston si din Helsinki care au colaborat la elaborare articolului aparut in British Dental Journal.

Concluzia acestui studiu con­tra­zice increderea aproape oarba in produsele lights nu numai ca ali­a­te ale siluetei, ci si ca apa­ra­toa­re ale sanatatii buco-dentare. "Iata ca nu este tocmai asa", spune foarte simplu Stephen Hancocks, de la British Dental Journal.

×