x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Regimul echilibrat, benefic pentru copiii hiperactivi

Regimul echilibrat, benefic pentru copiii hiperactivi

de Marina Constantinoiu    |    09 Ian 2012   •   21:00

O alimentatie mai echilibrata ar putea fi benefica pentru copiii care sufera de hiperactivitate, o tulburare comportamentala care se traduce prin deficit de atentie (ADHD), daca tratamentele medicamentoase sau terapia esueaza, rezulta dintr-un studiu dat publicitatii luni de revista americana Pediatrics, citata de AFP.
ADHD este o tulburare care afecteaza mai ales copiii si se manifesta prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau a unei anumite actiuni. Netratata, poate avea consecinte ne­gative pe termen lung (psihologice, sociale, economice).

Potrivit autorilor care au efectuat o trecere in revista a studiilor pu­blicate recent pe tema respectiva, beneficiile regimurilor alimentare pe baza de suplimente alimentare sau care suprima anumite produse din alimentatie sunt dificil de evaluat si pot sa se limiteze uneori la un efect placebo.

Concluziile medicilor americani pun la indoiala eficacitatea anumitor regimuri alimentare foarte populare si indreptate direct impotriva anumitor produse, cum ar dieta 'Feingold'. Prin aceasta dieta sunt eliminati din alimentatie colorantii alimentari cu nuanta rosie sau portocalie, strugurii, merele, carnatii sau hot-dog-urile.
'Studiile nu au confirmat ca acest regim este atat de eficient precum sustin cei care-l promoveaza', afirma autorii noii cercetari stiintifice.

La fel, regimurile alimentare care elimina din alimentatie orice alergen potential, cum ar fi germenii de grau, ouale, ciocolata, branza sau nucile, au avut un succes limitat in cazul copiilor afectati de ADHD, sustin autorii studiului, care adauga ca 'nu trebuie sa excludem si posibilitatea unui efect placebo'.
Interventiile la nivel nutritional pentru a trata ADHD-ul trebuie deci sa fie considerate drept tratamente alternative, este concluzia studiului realizat de medici de la Facultatea de Medicina din Chicago.

Educarea parintilor si copiilor pentru a urma un regim alimentar sanatos fara alimente ce ar putea predispune la deficit de atentie este pro­babil remediul practic alternativ sau complementar cel mai promitator pentru a trata aceat sindrom, se precizeaza in studiu.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos