x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Renunță la suplimentele de colagen. În schimb, alege aceste alimente

Renunță la suplimentele de colagen. În schimb, alege aceste alimente

16 Oct 2022   •   21:30
Renunță la suplimentele de colagen. În schimb, alege aceste alimente

În locul suplimentelor de colagen, este mai bine să alegi alimente care conțin această substanță.

Fântâna tinereții este doar un mit, dar colagenul ar putea fi considerat sursa frumuseții. Ne este acum la îndemână sub formă de pastile, pulberi, lichid, cu promisiunea pielii și unghiilor mai sănătoare. Însă colagenul are un efect benefic și asupra intestinelor. 

Dar înainte de a cumpăra tot felul de suplimente care conțin acest ingredient, mai bine o căutăm în alimentele pe care le consumăm. 

Iată răspunsul la mai multe întrebări, astfel încât să ne lămurim de ce este atât de important.

Ce este colagenul și ce face?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corp și, prin urmare, destul de importantă în menținerea funcțiilor corpului. Nutriționistul Tony Castillo spune că cel mai bun mod de a ne gândi la colagen este să ni-l imaginăm „ca un lipici care ține lucrurile împreună”. Este cel mai important pentru tendoane, ligamente, oase, mușchi și piele. Ne ajută să ne vindecăm după leziuni, mai ales după traumatismele din aceste zone. 

Este bine să știm că organismul își creează propriul colagen prin combinarea aminoacizilor. Procesul are nevoie și de vitamina C, zinc și cupru.

Avem suficient colagen?

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce în mod natural mai puțin colagen. În timp ce ridurile și durerile fac parte din procesul de îmbătrânire, s-ar putea să ne întrebăm dacă nivelul scăzut al acestuia este de vină pentru bolile noastre. 

Așa că trebuie să fim atenți la mai multe semne, care ne-ar putea indica un nivel scăzut de proteine ​​vitale:

- tendoane și ligamente mai puțin flexibile
- riduri pe piele
- mușchi slabi
- cartilaj uzat sau dureri articulare
- probleme gastrointestinale provocate de subțierea mucoasei tractului digestiv

Desigur, dacă simptomele fizice interferează semnificativ cu calitatea vieții tale, ar trebui să te consulți cu medicul tău. Dar dacă vrei doar o piele mai netedă și puțin mai multă energie, crește-ți nivelul de colagen.

Avem nevoie de suplimente de colagen și tratamente pentru piele?

Deși putem încerca să producem mai mult colagen în mod natural, ne îmntrebm dacă suplimentele de colagen și tratamente pentru piele, care sunt acum la modă, funcționează într-adevăr. Am un răspuns nesatisfăcător la întrebare: cam da.

În primul rând, să începem cu suplimentele. Este nevoie de colagen cu o oră înaintea unui antrenament. Există cercetări științifice care susțin acest lucru. Totodată, suplimentele de colagen ajută la vindecarea rănilor și încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii, o hidratează și o face mai elastică. 

Însă tratamentele pentru piele care au scopul de a crește nivelul de colagen, au un preț ridicat dar majoritatea cercetătorilor spun că studiile de până acum sunt neconcludente. Totuși, anumite tratamente ar merita încercate. Unele analizeau arătat că procedura cu microneedling poate trata cicatricile faciale și vergeturile, în timp ce terapia cu ultrasunete pare a fi destul de eficientă pentru strângerea și ridicarea mușchilor faciali. 

Cum putem produce mai mult colagen în mod natural?

Dacă lumea suplimentelor și a tratamentelor pentru piele nu ne atrage, atunci putem să ne îndreptăm atenția spre alimentație.  Cea mai eficientă cale este o dietă bine echilibrată. Când corpul produce colagen, folosește aminoacizi, vitamina C, zinc și cupru. Pentru a obține aminoacizii necesari, respectiv prolină și glicină, avem nevoie de ouă, gelatină din oase, fasole și carne. Pentru vitamina C sunt responsabile citricele, fructele de pădure și ardeiul gras. ZIncul și cuprul le obținem din carne, nuci, crustacee, cereale integrale și fasole. 

Dacă ar fi însă un aliment pe care să-l alegem pentru a ne crește nivelul de colagen, acesta ar fi o gelatină din oase. Îl obținem fierbând carne de vită, pui, oase de pește. Colagenul din oase intră în apă, obținând un lichid gelatinos, plin de nutrienți. Dar asta durează. Pentru a obține o gelatină din oase este nevoie de o zi sau două. 

 

 

×