x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Restaurarea substanţei dentare cu pivoţi de sticlă.

Restaurarea substanţei dentare cu pivoţi de sticlă.

23 Mai 2011   •   21:00
Restaurarea substanţei dentare cu pivoţi de sticlă.

Smaltul si dentina au proprietati fizice diferite. Un dinte natural este astfel conceput incat sa reziste si sa fie functional de-a lungul vietii. Pierderea de substanta dentara trebuie sa fie luata in consideratie nu doar printr-o descriere generala a distructiei respective din punct de vedere fizic, ci trebuie explicitat si raportul dintre smaltul si dentina remanenta pentru fiecare dintre pereti, dar mai ales consecintele clinice ale acestei pierderi. Metodele de restaurare a pierderii de substanta dentara sunt diverse si au drept scop recastigarea proprietatilor functionale si estetice ale dintelui.

Avantajele materialelor moderne
Optiunile de tratament in cazul dintilor care prezinta o pierdere importanta de tesut dentar coronar implica, de cele mai multe ori, restaurarea corono-radiculara cu ajutorul pivotilor. Principalul scop al unui pivot este acela de a retentiona materialul din care se face bontul coronar, oferind o forma propice de retentie a materialului coronar. Materialele moderne reusesc sa imite si sa simuleze pro­prietatile structurii dentare naturale, oferind medicilor stomatologi sansa de a avea si alta optiune pe langa restaurarile indirecte realizate cu ajutorul laboratorului dentar.

In restaurarea corono-radiculara sunt folositi pivoti metalici si nemeta­lici. Pivotii metalici sunt realizati in laboratorul de tehnica dentara sau se gasesc deja fabricati, fiind adaptati in cabinet de catre medicul dentist. Pivotii nemetalici, considerati fizionomici, se pot realiza la randul lor in laboratorul de tehnica dentara, din zirconiu, sau se gasesc deja fabricati din fibra de sticla. Refacerile corono-radicu­lare cu pivoti metalici sau nemetalici reprezinta solutia corecta, ambele optiuni avand acelasi rezultat clinic in considerarea calitatii tratamentului si a durabilitatii in timp.

Cand este necesara restaurarea substantei dentare?
Daca, in urma devitalizarii dentare (extirparea nervului), dintele are mai putina rezistenta sau in cazul in care in tratamentul cariei dentare s-au pierdut unul sau mai multi pereti ai dintelui, se impune ranforsarea dintelui si repartizarea uniforma a fortelor masticatorii pe acel dinte. Acest lucru se poate face atat prin metode indirecte cu ajutorul laboratorului dentar, cat si directe in cabinetul stomatologic. Una dintre metodele directe cele mai folosite in ultimii ani este restaurarea corono-radiculara cu ajutorul pivotilor din fibra de sticla.

Cum se aplica pivotul din fibra de sticla?
Pivotul din fibra de sticla este foarte usor de pus, nu necesita decat o singura sedinta, respectiv cea in care se face obturatia, eliminandu-se astfel etapele necesare in cazul pivotilor reali­zati in laboratorul de tehnica dentara. Datorita materialului din care este realizat, pivotul are caracteristici fizionomice, eliminandu-se translucenta gri, determinata de reflexia luminii la nivelul marginii gingivale a coronitelor ceramice in cazul pivotilor radiculari metalici.

Un alt avantaj il constituie elasticitatea mult mai mare a fibrei de sticla comparativ cu materialele metalice, similara cu cea a dentinei, conferind o distribuire si o transmitere mult mai buna a fortelor masticatorii. De asemenea, dintele este ranforsat si functioneaza similar tesutului dentar.

Pivotul din fibra de sticla poate fi folosit si in cazul acelor dinti la care a ramas doar radacina fara nici un perete dentar. Cu ajutorul materialelor de refacere a bontului dentar (dentatus, rasini si compozite) se poate amprenta in aceeasi sedinta si coronita dentara.
Pivotul din fibra de sticla prezinta proprietati remarcabile, fiind eficient atat in distribuirea fortelor de incarcare (sustinerea coroanei dentare, masticatie), cat si in ranforsarea radacinii dintelui.
Dr. Miruna Vararu
Medic dentist – stomatologie generala Velvet Dental Clinics

×
Subiecte în articol: stomatologie