x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ridurile, Creme. Chirurgie. Masaj

Ridurile, Creme. Chirurgie. Masaj

de Georgeta Licsandru    |    Steluta Indrei    |    Andrada Floria    |    Oana Antonescu    |    22 Ian 2008   •   00:00

Tenul este neted şi catifelat cât mai mult timp dacă este îngrijit corect din adolescenţă. Când timpul lasă totuşi urme pe chipul nostru, le putem estompa cu ajutorul cremelor, injecţiilor, masajului. Iar după 40-50 de ani, putem apela şi la chirurgie.


Tenul este neted şi catifelat cât mai mult timp dacă este îngrijit corect din adolescenţă. Când timpul lasă totuşi urme pe chipul nostru, le putem estompa cu ajutorul cremelor, injecţiilor, masajului. Iar după 40-50 de ani, putem apela şi la chirurgie.

 

Femeile încep să conştientizeze pro­blema ridurilor după vârsta de 25 de ani. Încep să observe cum, la colţurile gurii sau în zona ochilor, pielea nu mai este la fel de întinsă ca înainte. Ce se întâmplă de fapt? Ne explică dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina: “Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producerea de celule noi la nivelul pielii începe să scadă, iar pielea nu se mai regenerează. Fibrele care dau fermitate şi elasticitate pielii – colagenul şi elastina – se degradează. Îmbătrânirea pielii este un fenomen progresiv, complex şi ireversibil, care depinde pe de o parte de factorul genetic, iar pe de altă parte de factorii de mediu – poluarea, soarele etc.”.

 

Explicaţii

Specialiştii vorbesc în primul rând despre ridurile superficiale. Acestea nu ţin neapărat de îmbătrânirea pielii, ci sunt riduri de expresie, riduri fine. Expresia feţei noastre este rezultatul contracturii musculaturii feţei. Astfel, ridurile de expresie de la coada ochilor sunt datorate unui muşchi solicitat în timp ce ne gândim, ne încruntăm sau în timp ce plângem. Iar ridurile de la rădăcina nasului sunt provocate de contractura muşchiului solicitat pentru exprimarea mâniei, agresivităţii, neîncrederii.

O dată cu înaintarea în vârstă, ridurile apar prin alterarea structurii de suport a feţei, prin lăsarea muşchilor. Acum, ridurile sunt mai lungi şi mai largi şi apar atât pe obraji, pe frunte, pe bărbie, în zona ochilor, cât şi în zona gâtului şi decolteului. Dacă nu adoptăm un stil de viaţă echilibrat, factorii de mediu accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Alimentaţia nesănătoasă, stresul, fumatul, poluarea, lipsa somnului, expunerea intempestivă şi prelungită la raze ultraviolete sau la frig îşi pun serios amprenta pe imaginea noastră. Alături de expunerea la razele ultraviolete, fumatul este un factor care provoacă îmbătrânirea pielii înainte de vreme. S-a demonstrat că tenul fumătoarelor îmbătrâneşte de până la patru ori mai repede decât al nefumătoarelor. Vinovaţi sunt radicalii liberi pe care îi generează fumul de ţigară.

Ridurile apar în zonele sensibile, în care pielea este mai subţire. În aceste zone sunt mai puţine glande sebacee, de aceea pielea este mai uscată şi predispusă la apariţia ridurilor. Se ştie că grăsimea are rol de protecţie, fiind cea care conferă pielii supleţe. Astfel se explică şi de ce femeile care au tenul uscat au mai multe riduri decât cele cu tenul gras, dar şi de ce femeile mai plinuţe au o piele mai netedă decât cele foarte slabe.

 

Creme

Nu putem opri timpul, dar putem încetini acţiunea lui asupra tenului. Iar cremele antirid sunt cea mai uşoară soluţie în acest sens. Ele nu fac ridurile să dispară, ci previn apariţia lor sau cel mult le estompează. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace, recomandă aplicarea cremei antirid începând cu vârsta de 25-30 de ani şi atrage atenţia că trebuie folosită nu doar pentru faţă, ci şi pentru gât şi decolteu. Femeile cu ten uscat ar trebui să aplice aceste creme chiar de la 20 de ani, fiindcă ridurile îşi fac apariţia mai repede la ele. La fel şi cele care se fardează de mai multe ori pe zi sau care se expun excesiv la soare. Deseori, ridurile sunt moştenite. “Dacă mama, bunica sau mătuşa cu care semănăm la piele s-au ridat de timpuriu, este posibil ca şi noi să avem o predispoziţie genetică pentru riduri. Cu atât mai mult vom aplica preventiv o cremă specială, antirid”, avertizează dr Viviana Iordache.

Ce trebuie să conţină o cremă antirid? Specialistul nostru ne spune că substanţele care trebuie să se regăsească sunt vitaminele A, C şi E. Ele protejează cel mai bine pielea de acţiunea agresivă a factorilor de mediu: poluarea, radiaţiile ultraviolete. O cremă antirid trebuie să aibă o consistenţă grasă, să fie hidratantă. Gelurile, cremele foarte aerate şi apoase nu sunt destinate estompării ridurilor.

“Nu există o legătură între preţ şi calitatea antirid a produsului”, ne asigură

dr Viviana Iordache.

 

Acid hyaluronic

Acidul hyaluronic, substanţă care se găseşte în mod normal în ţesutul cutanat şi care conferă pielii tonus şi elasticitate, este din ce în ce mai recomandat de către dermatologi în tratamentul ridurilor. Şi aceasta pentru că este asociat cu mai puţine efecte adverse. În cabinetele de cosmetică, acidul hyaluronic este folosit ca substanţă de umplere. Procedura constă în microinjectări (injecţii cu ac fin) cu acid hyaluronic în zona cu riduri, numărul şedinţelor fiind stabilit de spe­ciali­stul dermatolog. Rezultatul tratamentului este imediat, însă are dezavantajul că trebuie reluat cel puţin o dată pe an.

 

Toxina botulinică

Medicul Viviana Iordache spune că o altă metodă eficientă pentru a scăpa de riduri o reprezintă injecţiile cu toxina botulinică. “Toxina botulinică este o substanţă ce se injectează exact în zona în care există ridul. De exemplu, când tratăm ridurile de la coada ochiului, dintr-un punct de injectare nu ştergem nici măcar ridul de la un centimetru de deasupra dacă nu îl injectăm şi pe el. Această substanţă nu bântuie prin corpul nostru, chiar dacă este o toxină. Această proprietate este foarte importantă în medicina estetică, pentru că ne fereşte de reacţii adverse şi de probleme”, explică dermatologul Viviana Iordache. Injecţiile cu toxina botulinică se efectuează pentru fiecare rid în parte. Iar atâta vreme cât zona beneficiază de tratament, reflexul care a dus la formarea ridului este atenuat (reflexul de încruntare, de ridicare a sprâncenei, de mijire a privirii la soare). “Odată injectată toxina botulinică într-o zonă, nu doar că persoana respectivă nu va avea riduri în zona tratată, dar nici nu va forma riduri noi în acea zonă”, precizează specialistul nostru.

Singurul dezavantaj al injectării cu toxină botulinică este că efectul nu este permanent. La prima injectare, toxina botulinică îşi menţine efectul în zona respectivă timp de patru-şase luni. Însă după a doua injectare, efectul durează între şase şi nouă luni, iar pentru unele persoane, la a treia injectare, ridurile nu apar decât după un an. Vor beneficia mai puţin timp de efectele toxinei botulinice persoanele fumătoare, cele care ţin cure drastice de slăbire, cele nervoase, care se încruntă foarte mult. După tratament, pacienţilor li se recomandă să nu maseze zona injectată timp de două-trei săptămâni, deoarece efectele toxinei pot să dispară. Injecţiile cu toxina botulinică nu provoacă alergii şi pot fi administrate tuturor, cu excepţia gravidelor şi persoanelor cu afecţiuni musculare grave.

 

Decolteu

O altă metodă de îndepărtare a ridurilor, disponibilă tot în cabinetele cosmetice, o constituie microdermabraziunea. Această soluţie este eficientă mai ales pentru atenuarea ridurilor de pe decolteu. Pe piept, pielea este foarte fină şi subţire şi, de aceea, razele soarelui şi dormitul pe o parte adâncesc ridurile din această zonă. Microdermabraziunea este o procedură minim-invazivă care constă în răzuirea pielii cu cristale de oxid de aluminiu pentru eliminarea stratului cornos al epidermei, alcătuit în principal din celule moarte. În acelaşi timp, această procedură stimulează produ­cerea de celule noi. Astfel, pielea de pe decolteu se regenerează, iar ridurile se atenuează.

 

Chirurgia feţei

După 40-50 de ani, ridurile se adâncesc, se alungesc şi pot fi remarcate chiar dacă nu râdem, nu ne încruntăm sau nu ne mirăm. De la această vârstă, metodele blânde de ştergere a ridurilor nu mai dau rezultate mulţumitoare. Motiv pentru care tot mai multe femei preocupate de înfăţişarea lor sunt tentate să apeleze la metode radicale: liftingul facial sau blefaroplastia. Ne prezintă aceste intervenţii chirurgicale dr Radu Voicu, medic primar chirurgie plastică la Spitalul Universitar CF 2.

Primele semne care apar pe chipul nostru, după vârsta de 40 de ani, sunt ridurile din jurul ochilor, pungile de sub ochi şi pleoapele umflate. Printr-o operaţie de mare fineţe, numită blefaroplastie, chirurgul poate elimina excesul de piele de la nivelul pleopelor. Se pot corecta cu precizie de milimetri atât pleoapele superioare, cât şi cele inferioare în timpul aceleiaşi operaţii. Inte­­r­venţia durează 1-2 ore şi se efectuează sub anestezie locală. Potrivit chirurgului plastician Radu Voicu, pentru o întine­rire spectaculoasă a feţei, blefaroplastia poate fi asociată cu liftingul facial sau frontal.

Liftingul este o operaţie prin care se “ridică” pielea de la nivelul feţei şi gâtului. Inciziile se efectuează la limita zonei cu păr, se continuă prin faţa urechii, apoi ocolesc lobul şi ajung până în spatele urechii, menţinându-se limita scalpului. Pielea astfel desprinsă se întinde, se elimină excesul obţinut şi se suturează pe acelaşi contur. Liftingul este o operaţie laborioasă, realizată sub anestezie generală şi care durează aproape 3 ore. De obicei, liftingul necesită 1-2 zile de spitalizare postoperatorie pentru a evita riscul complicaţiilor. Pe durata a 3-4 săptămâni după operaţie apar dureri, umflături, învineţiri la nivelul feţei. Odată depăşite aceste neplăceri, se pot observa efectele de întinerire ale liftingului. Pielea este mai netedă, ridurile sunt reduse, însă această operaţie nu opreşte trecerea timpului. Faţa continuă să se modifice o dată cu trecerea anilor.

 

INDICAŢII. Intervenţiile chirurgicale de întinerire a feţei sunt destinate persoanelor între 40 şi 60 de ani. La aceste vârste, modificările feţei sunt ireversibile şi nu pot fi atenuate în mod vizibil  decât prin chirurgie. Însă medicul Radu Voicu ţine să precizeze că “o operaţie estetică îmbunătăţeşte înfăţişarea, dar nu aduce perfecţiunea”. La lif­ting şi blefaroplastie apelează atât femeile, cât şi bărbaţii. Totuşi,  majoritatea operaţiilor de acest gen (90%) sunt practicate în cazul femeilor.

 

STUDIU. Recent, la Chicago, în cadrul unei conferinţe de chirurgie plastică a fost avansată o nouă ipoteză privind apariţia ridurilor. Potrivit chirurgului David Kahn, pielea se lasă şi se ridează din cauza uzurii oaselor feţei. În paralel, se reduce şi ţesutul gras, iar pielea îşi pierde din elasticitate. Astfel se schimbă conturul feţei pe măsură ce înaintăm în vârstă. Observaţiile privind uzura oaselor au fost făcute pe baza unor tomografii ale feţei în cazul a 60 de femei şi băr­baţi cu vârste între 25 şi 60 de ani.

 

Ştiaţi că

Bărbaţii au mai puţine riduri decât femeile. Aceasta deoarece structura pielii lor este alta, pielea lor este mai rezistentă la influenţa razelor ultraviolete. De asemenea, bărbaţii au o pilozitate mai mare la nivelul feţei, firele de păr funcţionând ca o formă de suport pentru piele. Astfel, muşchii nu se mai lasă atât de uşor ca la femei, iar ridurile apar mai greu.

Măştile din fructe şi legume proaspete au asupra tenului un efect similar cu cel al cremelor. Astfel, dacă cel puţin o dată pe săptămână ne vom aplica măşti din: portocale, kiwi, lămâi, zmeură, grepfrut, broccoli, tomate, pătrunjel, vom avea un ten mai luminos şi mai hidratat.

Cercetătorii au descoperit o mo­leculă inovatoare, madecassoside, care intră în compoziţia cremelor antirid. Această moleculă corectează ridurile profunde prin regenerarea fibrelor de colagen.

×