Vinişoare roşii la nivelul obrajilor, nasului, bărbiei⦠Suntem tentaţi să credem că este un fenomen normal, dar nu este aşa. Este vorba despre cuperoză, o boală care evoluează dacă nu este tratată.
Vinişoare roşii la nivelul obrajilor, nasului, bărbiei⦠Suntem tentaţi să credem că este un fenomen normal, dar nu este aşa. Este vorba despre cuperoză, o boală care evoluează dacă nu este tratată. Dr Carmen-Madeleine Curea defineşte cuperoza sau roşul in obraji: "Punem diagnosticul de cuperoză atunci cănd pe pielea feţei au apărut nişte teleangiectazii sau vase dilatate. Cuperoza apare la persoanele care au tulburări digestive. Uneori este asociată cu infecţia cu Helicobacter pylori. De asemenea, apare in contextul unor modificări ale tensiunii arteriale sau pe fondul unor tulburări hormonale".
Totuşi, in cele mai multe cazuri, cuperoza apare din vina noastră, ne atrage atenţia dermatologul. Vinovate sunt cremele pe bază de cortizon, pe care mulţi dintre noi le percep ca pe un panaceu universal. Pentru orice iritaţie, pentru orice inţepătură de insectă apelăm la o cremă cu cortizon. "Utilizarea indelungată a preparatelor cu cortizon are efecte secundare importante, cum ar fi subţierea pielii şi apariţia acestor vase dilatate. Cortizonul afectează structura elastică a vaselor de sănge", arată dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Netratată, boala se agravează, iar roşeaţa devine permanentă. Pot apărea papule (vezicule pline cu puroi) sau rinofima (ingroşarea pielii asociată cu dilatarea porilor de pe nas, indeosebi la bărbaţi).
Tratament
Tratamentul cuperozei presupune distrugerea respectivelor vase de sănge cu ajutorul laserului cu lumină intens pulsată, cu ajutorul electrocauterului sau al radiocauterului. Eficienţa tratamentului depinde foarte mult de momentul in care ajungem la medic. In fază incipientă, aceste dilatări ale vaselor sunt reversibile. Dacă dilatările sunt foarte pronunţate, tratamentul nu mai este la fel de eficient.
PREVENIRE. Cuperoza
afectează in special femeile, dar poate apărea şi la bărbaţii consumatori de alcool. La femei, majoritatea cuperozelor sunt provocate de abuzul de creme cu cortizon. In acest context, evitarea acestor preparate este metoda cea mai simplă de prevenire a cuperozei. De asemenea, pentru a preveni eventualele agravări trebuie evitate trecerile bruşte de la frig la cald şi invers, razele ultraviolete, stresul puternic şi alimentele condimentate.
Sfatul medicului
"Ideal ar fi ca, in timpul tratamentului, distrugerea vaselor de sănge dilatate să se producă fără lezarea pielii din jur. Singura metodă care indeplineşte aceste condiţii este tratamentul cu lumină intens pulsată. In vasele dilatate se găseşte hemoglobină in exces. Lumina intens pulsată distruge această hemoglobină, fără să afecteze ţesutul din jur. După tratament, pielea care iniţial avea culoarea roşie devine mov, apoi maronie, ca intr-un hematom. Hemoglobina arsă se resoarbe exact ca săngele dintr-o vănătaie", ne explică dr Carmen-Madeleine Curea. Pe vasele dilatate mai mari, care nu pot fi tratate cu lumina intens pulsată, poate fi incercată electrocauterizarea. Numai că prin electrocauterizare sunt arse şi ţesuturile din jur, fiind posibilă apariţia cicatricelor.