x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Rozmarinul, secretul părului lung și sănătos. Iată cum să-l prepari

Rozmarinul, secretul părului lung și sănătos. Iată cum să-l prepari

de Anastasia Paul    |    08 Dec 2022   •   13:30
Rozmarinul, secretul părului lung și sănătos. Iată cum să-l prepari
Sursa foto: Hepta

Internetul ne bombardează cu articole despre cum să avem un păr lung, frumos și sănătos. De la tutorialele pe Tik Tok, la cele pe youtube, toate ne arată modalități nenumărate de îngrijire.

Masaje ale scalpului, tratamente cu cofeină, aranjarea buclelor fără căldură, toate ne sunt la îndemână acum. Dar, în ultima vreme, un ingredient minune își face locul printre miile de metode de întreținere a părului - rozmarinul. Pentru a-l folosi trebuie doar să ne facem propriul spray cu apă de rozmarin. 

Este simplu și ieftin.. Cum poate ajuta rozmarinul la creșterea părului? Culturile mediteraneene au obținut beneficii pentru păr de la rozmarin de sute de ani, spune Michele Green, un dermatolog din New York. Și știința le susține. Într-un studiu publicat în 2015, în revista Skinmed, cercetătorii au comparat efectele rozmarinului asupra creșterii părului și minoxidilulu, (ingredientul activ din Rogaine, pe o perioadă de 6 luni. Rezultatele au fost similare, ambele tratamente arătând o creștere semnificativă a părului comparativ cu cei din grupurile cărora nu li s-a aplicat tratamentul. 

Dr. Green explică astfel că rozmarinul își datorează beneficiile de creștere a părului proprietăților sale antiinflamatorii: planta stimulează circulația, permițând foliculilor de păr să primească o cantitate adecvată de sânge.

„Oferă oxigen și nutrienți și previne deteriorarea foliculilor de păr care duc la căderea părului. Ca bonus,rozmarinul are și proprietăți antioxidante care ajută la protejarea părului și a scalpului de factorii de stres din mediu, cum ar fi poluarea și radiațiile UV”, explică aceasta.

Mod de preparare

Nu trebuie să cauți prin magazine ori pe site-uri un ser cu rozmarin. Îți poți face propriul tratament, la tine acasă. Deși majoritatea studiilor s-au făcut asupra uleiului de rozmarin, dr. Green spune că și apa funcționează deoarece are același ingredient principal. Ar putea fi chiar mai bun pentru că este util și persoanelor care au scalpul gras. Deoarece această infuzie este mai puțin concentrată decât uleiul, o poți folosi de mai multe ori pe parcursul zilei, ceea ce înseamnă că îți poți împrospăta constant parfumul.

Timp: O oră
Grad de dificultate: Usor
Instrumente
Foarfece normal sau pentru plante
Oală de 1 litru
Sită
Bol cu gură de scurgere
Ingrediente
5 crengute de rozmarin
2 căni de apă distilată
Sticlă cu pulverizator
(Opțional) Panglică
Instrucțiuni
1. Taie sau cumpără rozmarin. Dacă aiacasă, taie 5 crenguțe din plantă. Dacă nu ai, poate este timpul să o pui în ghiveci pentru că miroase uimitor și va fi întotdeauna utilă în bucătărie. Între timp, mergi să cumperi niște rozmarin de la piață sau plafar.  Poți folosi mai mult sau mai puțin rozmarin, în funcție de cât de concentrat vrei să fie.

2. Pune crenguțele în oală cu apa și fierbe-le. Clătește ușor rozmarinul. Dacă apa nu acoperă crenguțele, adaugă mai multă. Lasă la fiert circa 15-20 de minute. Vei observa că apa va deveni verde-gălbuie. Dacă vrei să fie mai concentrat, îl poți lăsa la fiert 1-2 ore. Dar fii atent la oală și adaugă apă.

3. Oprește focul și lasă rozmarinul să infuzeze timp de 30 de minute.  Apa va căpăta o culoare roz închis. Sigur, poți să-l lași la infuzat până se răcește apa. 

4. Strecoară amestecul și pune-l în sticla cu pulverizator. Ia o sită și un castron, ideal cu un gură de scurgere, și strecuroară rozmarinul și orice reziduu care ar fi apărut în timpul fierberii. Dacă este necesar, repetă procesul până când rămâi doar cu apa infuzată.

În final, toarnă lichidul în sticla cu pulverizator.

Cum se folosește 

Împarte părul cu un pieptene și pulverizează apa de rozmarin pe scalp, de câteva ori pe parcursul zilei. Masează-l pe piele timp de circa un minut. Chiar și fără apă de rozmarin, masajele regulate ale scalpului ajută la întărirea rădăcinii părului.

Păstrează apa în frigider pentru a-i prelungi durata de valabilitate. Amestecul ar trebui să dureze 1-2 săptămâni. Dacă nu vezi rezultatele imediat, nu vte îngrijora. 

„Viteza de creștere a părului este diferită la fiecare persoană. Se pot observa îmbunătățiri în circa trei luni, dar intervalul de timp pe care îl acord aproape tuturor pacienților mei este de 6 luni.”, spune Michelle Henry, dermatolog și fondator al Skin and Aesthetic Surgery din Manhattan. 

×
Subiecte în articol: rozmarin