x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos SFATUL MEDICULUI. Cum se tratează eficient spondiloza

SFATUL MEDICULUI. Cum se tratează eficient spondiloza

28 Oct 2015   •   20:53

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Duke din SUA, împreună cu un grup de activism pentru mediu, arată că majoritatea lacurilor de unghii conțin TPHP sau trifenil fosfat, un produs chimic cu efecte negative asupra sistemului endocrin. Ce este cel mai grav e că, odată aplicată pe unghie, substanța intră rapid în organism.

Cercetătorii au rugat 26 de femei-voluntar să își aplice ojă pe unghii. La 14 ore după ce își făcuseră unghiile, cele 26 de participante la studiu au fost testate, iar rezultatele au arătat că nivelul de trifenil fosfat din organismul lor crescuse de aproape șapte ori.

TPHP este un produs extrem de toxic, folosit la fabricarea plasticului și a mobilei, datorită proprietăților sale ignifuge. La nivelul organismului uman, spun medicii, afectează sistemul endocrin și metabolismul, contribuind la creșterea în greutate și chiar obezitate. Producătorii de lacuri de unghii au început să folosească acest compus toxic în locul unui alt produs chimic, dibutil ftalat, despre care studiile au arătat că afecta sistemul endocrin și fertilitatea.

De altfel, studii similare, făcute de cercetătorii de la Universitatea din Missouri, au arătat că majoritatea produselor de îngrijire personală, folosite de femei, conțin astfel de chimicale nocive. Au fost găsite substanțe care conduc la instalarea înainte de vreme a menopauzei în parfumuri, geluri de duș sau chiar săpun lichid.

Spondiloza este un termen generic folosit pentru a descrie problemele coloanei vertebrale, și nu un diagnostic clinic. Practic, când spui spondiloză, spui durere și modificări degenerative ale coloanei vertebrale. La unele persoane, spondiloza provoacă dureri la nivelul spatelui și la nivelul gâtului, din cauza contracturilor musculaturii paravertebrale de profunzime, care irită nervii spinali (măduva spinării) prin fenomene de compresie. În astfel de cazuri apar inflamații locale acute, cu rol inițial de a repara structurile anatomice degradate.

Sunt mai mulți factori care determină apariția durerilor de spate, nu doar poziția fixă timp îndelungat, postura defectuoasă la birou ori la volan, inactivitatea sau, din contră, activitatea exagerată, nesusținută continuu (spre exemplu, activitățile sportive realizate fără îndrumător). Simptomele de spondiloză includ durerea localizată de obicei la gât sau la mijloc.

În cazul în care o hernie de disc determină compresia unui nerv, durerea poate migra către membre sau pot apărea amorțeala și furnicăturile, ori, mai grav, slăbiciunea membrelor, lipsa coordonării, dificultăți la mers ori reflexe anormale. Mai pot apărea amețeli, dureri de cap, greață sau tulburări vizuale și auditive.

În astfel de cazuri trebuie pus diagnosticul clinic, de către specialist, pentru că nu spondiloza e cauza, ci poate fi vorba de artroză, osteoartrită, hernie discală, deficiențe posturale generate de sindroame vestibulare, inegalitate de membre inferioare etc.

Ce trebuie să evităm?

- Menținerea unor poziții fixe pe perioade îndelungate;
- Frigul;
- Ridicarea sau purtarea greutăților;
- Activitățile fizice și sportive fără recomandări de la specialiști;
- Slăbitul sau creșterea în greutate;
- Constipația;
- Răceala și gripa.

dr. Ion Manea, medic de familie, director medical la Bio Ortoclinic
 

×