x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sfaturi pentru ochi frumosi

Sfaturi pentru ochi frumosi

00 0000   •   00:00

Ochii frumosi sunt ochii sanatosi, fara pete rosii sau vase subtiri de sange, care au un iris luminos, o cornee clara si transparenta. Roseata ochilor, in denumire medicala hiperemie conjunctivala, poate fi evitata respectand cateva reguli elementare. Odihna este una dintre aceste reguli. Orele de somn pierdute irita ochii si provoaca imflamarea pleoapelor. Fumatul este si el daunator frumusetii ochilor. El nu doar ca provoaca aparitia hiperemiei conjunctivale, dar creste riscul de degenerescenta maculara senila, principala cauza de orbire la persoanele peste 65 de ani.  

In fata monitorului 

Una dintre cauze ale inrosirii ochilor este folosirea indelungata a calculatorului si statul prelungit la televizor. Pentru ca privirea este fixa, clipitul se face mult mai rar, impiedicand astfel umezirea ochilor. Dupa cateva ore in fata calculatorului, apare o senzatie de uscaciune si usturime a ochilor. Dr. Oana Budileanu, medic specialist oftalmolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina, recomanda chiar si persoanelor care nu au nevoie de corectie optica dar utilizeaza calculatorul mai mult de doua ore pe zi sa poarte ochelari cu lentile speciale antireflex, fara dioptrii, care ofera protectie. Pentru ca folosirea computerului presupune fortarea acomodatiei ochiului, se impun si pauze de aproximativ 10 minute la fiecare doua-trei ore.  

Igiena 

Si produsele cosmetice de proasta calitate pot afecta ochii, favorizand aparitia unor boli cum sunt conjunctivitele alergice si cheratitele. Pentru frumusetea si sanatatea ochilor este foarte importanta demachierea, seara de seara. Purtatorii de lentile de contact trebuie sa respecte reguli stricte de igiena pentru a evita aparitia cheratitelor si ulcerelor bacteriene. "Ochiul rosu nu trebuie trebuie tratat acasa, ci numai la medicul specialist. Metodele traditionale, cum sunt ceaiurile si compresele, aplicate pe ochi, dauneaza sanatatii ochiului, provocand inflamatii", avertizeaza dr. Oana Budileanu.  

ALIMENTATIE. Sanatatea ochilor este influentata si de alimentatie. Cercetarile au demonstrat ca antioxidantii (vitamina A, C, E) reduc riscurile cataractei si glaucomului, iar mineralele (seleniul si zincul) ajuta organismul sa absoarba antioxidantii vitaminici. De asemenea, luteina reduce considerabil riscurile producerii cataractei, iar acizii grasi esentiali au o influenta majora in dezvoltarea vederii copiilor. "Pentru a ne asigura o protectie oculara nutritiva, trebuie sa consumam alimente care contin vitamina A (morcov, cartof, varza, pepene galben), vitamina C (capsuni, portocale, broccoli), vitamina E (nuci, seminte de floarea-soarelui, alune, migdale), luteina (spanac, galbenus de ou, morcov, varza), seleniu (produse marine, drojdie, alune), zinc (scoici, alune, faina) si acizi grasi esentiali (peste)", arata dr. Oana Budileanu.

×
Subiecte în articol: ochilor