Soarele face bine la acnee, spune un mit care circulă printre persoanele care suferă de acnee. În realitate, soarele şi acneea sînt prieteni doar de ochii lumii.
Soarele face bine la acnee, spune un mit care circulă printre persoanele care suferă de acnee. În realitate, soarele şi acneea sînt prieteni doar de ochii lumii. Razele soarelui ajută doar în mică măsură pielea seboreică, spun specialiştii. Tot ei atrag atenţia că persoanele cu ten seboreic şi acnee trebuie să evite expunerile prelungite şi iraţionale la soare. Statisticile medicale arată că în 60% dintre cazuri acneea se ameliorează pentru scurt timp după expunerea la soare, 20% dintre pacienţi nu sesizează nici o diferenţă, iar restul observă chiar agravarea erupţiilor acneice. Aflăm de la medicul dermatolog Virginia Chiţu de la Spitalul Colentina cum stau de fapt lucrurile în ceea ce priveşte acneea şi soarele: „Acneea este ameliorată doar în aparenţă de soare. Unii pacienţi afirmă că le este mai bine vara, cînd fac plajă. Dar tot ei spun că toamna li se accentuează problemele“. În primă fază, leziunile acneice se vindecă după expunerea la soare. Dar după cîteva săptămîni este posibil ca acneea să se agraveze. Pentru a preveni agravarea problemelor, evitaţi expunerea prelungită la soare şi protejaţi-vă zilnic pielea cu o cremă cu factor de protecţie solară, pe a cărei etichetă există menţiunea „antiacneic“.
Atenţie la cosmetice!
Razele ultraviolete artificiale de la solar au acelaşi efect asupra pielii acneicilor. Ba chiar expunerea brutală la solar poate declanşa noi erupţii acneice. Mai bine o piele nebronzată decît una cu tentă măslinie, dar acoperită de acnee!
În timpul verii, efectele nefavorabile ale soarelui sînt accentuate dacă sînt folosite cosmetice nepotrivite tipului de ten. Fetelor cu acnee li se recomandă să aleagă fardurile, loţiunile destinate pielii cu tendinţă acneică. Acneicii trebuie să evite produsele pe bază de alcool: loţiunile demachiante, în cazul fetelor, sau loţiunile după ras, în cazul băieţilor. Aceste loţiuni produc o degresare exagerată a feţei. O degresare prea frecventă şi accentuată a feţei îndepărtează pentru moment secreţia de sebum, ulterior însă cantitatea de sebum creşte.
RECOMANDĂRI. Vara, soarele puternic, praful, căldura accentuează secreţia
de sebum la nivelul tenului, astfel încît faţa capătă un aspect unsuros. Pentru
a avea o piele curată, persoanele cu acnee pot să folosească săpunul sau gelul
de curăţare cel mult de două ori pe zi: dimineaţa şi seara. În rest, dacă simt
nevoia, se pot spăla cu apă.