x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos De ce unii oameni au vârsta biologică mai mică decât cea reală

De ce unii oameni au vârsta biologică mai mică decât cea reală

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2023   •   20:30
De ce unii oameni au vârsta biologică mai mică decât cea reală
Sursa foto: Hepta

Un anumit element care se află în apropierea noastră ne poate întineri cu peste 2,6 ani, arată un studiu publicat în revista Science Advances.

Mai puțin prezente în regiunile urbane, parcurile și zonele cu verdeață ne ajută să ne menținem mai tineri din punct de vedere biologic. 

"Viața petrecută în proximitatea mai multor spații verzi poate să vă ajute să fiți mai tineri decât vârsta reală. Credem că descoperirile noastre au implicații importante pentru planificarea urbană în materie de expansiune a infrastructurii verzi, pentru a promova sănătatea publică și pentru a reduce dezechilibrele în materie de sănătate", spune Kyeezu Kim, autoarea principală a acestui studiu, înscrisă la studii post-doctorale de medicină la Universitatea Northwestern din statul Illinois.

Și studiile anterioare au arătat o legătură între natură și sănătatea cardiovasculară, precum și rate mai scăzute de mortalitate. 

Acum însă, cercetătorii spun că activitatea fizică și interacțiunile sociale în parcuri și grădini sunt importante. Aceștia au examinat modificările chimice ale ADN-ului, un proces cunoscut sub numele de "metilare".

Studiul a fost realizat pe baza unor date colectate timp de două decenii, în perioada 1986-2006, la peste 900 de persoane albe și de culoare din 4 orașe americane, respectiv Birmingham, Chicago, Minneapolis și Oakland.

Cu ajutorul unor imagini din satelit, cercetătorii au măsurat distantele dintre adresele celor  monitorizați și zonele cu parcuri, examinând și eșantioane de sânge prelevate în al 15-lea și în al 20-lea an de studiu pentru a determina vârstele biologice reale.

Oamenii de știință au construit apoi modele științifice pentru a evalua rezultatele și au luat în calcul o serie de variabile care ar fi putut altera analizele: educația, veniturile și fumatul.

S-a constatat astfel că persoanele ale căror locuințe sunt înconjurate de verdeață în proporție de 30%, pe o rază de 5 kilometri, s-au dovedit mai tinere biologic cu 2,5 ani, în medie, decât persoanele ale căror locuințe sunt înconjurate de verdeața într-o proporție de 20%.

Însă efectele nu au fost identice pentru toți participanții la studiu.

Prin urmare, persoanele de culoare care trăiesc în apropierea spațiilor verzi au avut o vârstă biologică doar cu 1 an mai mică față de cea reală, iar persoanele albe au fost cu 3 ani mai tinere. 

"Stresul, calitatea spațiilor verzi învecinate şi alți factori sociali pot afecta importanța binefacerilor aduse de spațiile verzi în materie de vârstă biologică", a explicat Kyeezu Kim.

Totodată, parcurile din cartiere mai sărace și folosite pentru activități ilegale (cum ar fi consumul de droguri) au fost mai puțin frecventate deci beneficiile pentru rezidenți a fost mai mic, scrie antena3CNN. 

×
Subiecte în articol: tinereţe intinerire spatii verzi natura