x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Stai dreaptă şi vei fi tânără

Stai dreaptă şi vei fi tânără

de Sînziana Stancu    |    16 Dec 2011   •   21:00
Stai dreaptă şi vei fi tânără

Generatii intregi de mame le-au dat fiicelor lor un sfat simplu, dar pretios, care este valabil si in zilele noastre: Stai dreapta! Nu s-a schimbat nimic intre timp, iar indemnul lor de-atunci, mai mult din cochetarie, e astazi 'pus sub microscop' de specialistii care spun ca spatele drept ne tine tineri si sanatosi.

O tinuta cu spatele indoit nu numai ca imbatraneste, dar provoaca si o serie de probleme de sanatate, prin deformarea celorlalte segmente ale scheletului, in special a cutiei toracice care protejeaza organe vitale ale corpului.

Cea mai frecventa schimbare a posturii ce se produce pe masura inaintarii in varsta este curbarea coloanei vertebrale. Aceasta tinde sa ajunga cum era in pozitia fetala: spatele cu umerii aplecati inainte, 'rotunjiti', barbia orientata inspre piept si pelvisul impins in fata, din cauza curbarii coloanei in forma literei 'C', dar in special din cauza slabirii musculaturii abdominale.

Aceste tendinte incep sa se manifeste in jurul varstei de 50 de ani la femei. Psihoterapeutul Carolyn Hewison, manager in cadrul grupului de spitale Nuffield, ofera cateva sfaturi pentru a preveni deformarea coloanei. Sunt exercitii simple, care practicate zilnic dau rezultate foarte bune. Primul dintre acestea consta in pozitia stand drept in picioare cu spatele la perete, umerii si capul lipite de acesta, bratele de-a lungul corpului. Exercitiul se repeta cateva minute pe zi, in mai multe reprize, si se incearca sa se pastreze aceasta pozitie pe cat posibil si in timpul mersului. Exercitiul ajuta muschii abdomenului si spatelui sa-si pastreze tonusul, astfel incat coloana sa nu se curbeze in 'C'.

Un alt exercitiu: in pozitia sezand pe scaun, cu picioarele departate, coatele lipite de talie si mainile sprijinite pe genunchi cu palmele in sus. Se respira adanc, spatele sta drept si gatul este relaxat. Se expira lent, 'tragand' burta inapoi, inspre coloana. Se repeta exercitiul de cateva ori, iar la ultima inspiratie se departeaza usor antebratele si se scoate pieptul inainte.

Musculatura abdomenului picioarelor slabeste cu timpul, provocand probleme in mentinerea echilibrului. Inspre batranete, apare asa-numitul 'mers de rata', cu varfurile picioarelor departate in lateral, din instinct, greutatea corpului trecand alternativ pe un picior si pe celalalt, dandu-ne impresia ca astfel ne putem mentine echilibrul. Cele mai eficiente exercitii pentru prevenirea acestor tendinte sunt flotarile.

Alt semn al imbatranirii este cifoza sau 'cocoasa'. Cifoza e provocata de comprimarea vertebrelor in partea de sus a spatelui, iar la femei este adesea cauza osteoporozei. Poate aparea si din copilarie, in special la cei care stau intr-o pozitie defectuoasa la masa de lucru.

Alta problema care da, la propriu, dureri de spate la varste inaintate prin deformarea coloanei vertebrale este scaderea treptata a masei musculare dupa varsta de 25 de ani. Dupa 50 de ani, procesul se accelereaza. Conditia esentiala pentru evitarea acestui tip de deformare este mentinerea unei vieti active. De folos sunt exercitiile cu greutati, mersul pe jos sau gimnastica aerobica. Pierderea formei de 'S' a coloanei vertebrale pe masura inaintarii in varsta se repercuteaza si asupra bazinului si soldurilor. Aceste zone se rigidizeaza, facand trupul sa para 'batran'. Tesuturile elastice din ligamente 'se consuma' o data cu varsta, iar daca se iau in calcul si cele mai usoare traumatisme ale articulatiilor suferite de-a lungul anilor, rigidizarea este... gata.

Ca sa nu se intample asa, articulatiile trebuie sa fie 'unse' prin miscare. Mersul pe jos este 'sportul' ideal. In rest, orice fel de miscare. Unii specialisti ne recomanda sa nu stam mai mult de 20 de minute in aceeasi pozitie pe un scaun, fotoliu sau canapea. Daca se intampla chiar sa nu te poti misca – intr-o sala de spectacole sau de sedinte, de pilda, coloana trebuie sa stea cat mai dreapta in tot acest timp, cu posteriorul impins usor inapoi, astfel incat greutatea corpului 'sa cada' pe acest segment si pe coapse. Inotul este foarte eficient, nu numai pentru musculatura si coloana, ci pentru tot organismul.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos