x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Studiul care ne dă speranţe: Iată cum putem trăi cu până la 17 ani mai mult

Studiul care ne dă speranţe: Iată cum putem trăi cu până la 17 ani mai mult

de Istvan Deak    |    04 Sep 2014   •   14:48
Studiul care ne dă speranţe: Iată cum putem trăi cu până la 17 ani mai mult

Nu este o noutate faptul că, daca vă trăiţi viaţa pe o canapea cu berea, ţigara şi telecomanda în mână, consumând constant carne roşie, speranţa de viaţă scade dramatic. Un studiu realizat de Centrul German pentru Cercetarea Cancerului (DKFZ) a analizat modul în care stilul de viaţă şi consumul anumitor alimente şi lichide afectează durata vieţii. Studiul a durat aproape 20 de ani, în care s-au adunat date de la aproape 25.000 de cetăţeni germani. “Cercetătorii au arătat cu câţi ani ni se micşorează speranţa de viaţă în baza anumitor factori de risc”, notează revista BMC Magazine, citată de Focus.

Consumul de tutun

Concluzia cercetătorilor este că fumatul consumă cei mai mulţi ani din viaţă. Un bărbat care fumează mai mult de zece ţigări pe zi pierde în medie 9,4 ani din viaţă. În cazul femeilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre doar 7,3 ani. Chiar şi un consum moderat de mai puţin de zece ţigări pe zi diminuează speranţa de viaţă cu aproape 5 ani. Pe lângă consumul de tutun, cei mai importanţi factori care ne diminuează speranţa de viaţă sunt surplusul de greutate, consumul excesiv de alcool şi alimentaţia nepotrivită, în special consumul de carne roşie. Dacă vorbim de greutate, cercetătorii au luat în considerare coeficientul BMI (Body-Mass-Index) care se calculează prin raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii în metri. Dacă acest coeficient BMI depăseşte 30, se poate vorbi deja de obezitate. Un BMI de peste 30 răpeşte 3,1 ani din viaţa bărbaţilor şi 3,2 din cea a femeilor. Există şi pericolul de la celălalt capăt al firului. Un BMI de sub 22,5 înseamnă deja subnutriţie şi aduce cu sine o scădere de 3,5 ani din viaţa bărbaţilor şi doar 2,1 în cazul femeilor. Studiul nu a stabilit diferenţe majore între persoanele foarte active sau mai puţin active şi o modificare a speranţei de viaţă.

Atenţie la alcool şi carne

Consumul excesiv de alcool, de la patru pahare în sus, răpeşte 3,1 ani din viaţa bărbaţilor. Repercusiunile consumuli de alcoolul asupra femeilor nu au putut fi cuantificate. Consumul de carne roşie periclitează mai mult viaţa femeilor, decât pe cea a bărbaţilor. Astfel femeile pierd în medie 2,4 ani, în timp ce bărbaţii doar 1,4. Situaţia se deteriorează şi mai mult dacă vorbim de cazuri în care aceşti factori de risc sunt combinaţi. Nu puţine sunt cazurile de supraponderali, consumatori de carne roşie, tutun şi alcool. Acesta este scenariul horror stabilit de cercetători. Într-o astfel de combinaţie, bărbaţii ajung să piardă până la 17 ani din viaţă, în timp ce femeile până la 13,9 ani. Cea mai mare speranţă de viaţă a fost calculată în cazul nefumătorilor cu un BMI între 22,5 şi 24,9, care consumau puţin alcool, erau activi şi consumau puţină carne roşie, în schimb multe legume şi fructe. În cazul acestor persoane, la 40 de ani s-a calculat o speranţă de viaţă de încă 47,5 ani, în cazul bărbaţilor, şi alte 48,7 în cazul femeilor.

Riscuri neprevăzute

Cercetătorul Rudolf Kaaks a surprins în momentul în care a fost întrebat dacă de pe urma studiului a reuşit să îşi calculeze propria speranţă de viaţă. “Nu am calculat. Ar fi deprimant să afli exact când o să mori. E mai mult o chestiune de filozofie de viaţă. Noi am calculat speranţa de viaţă pentru milioane de oameni. Trebuie să luăm în considerare că, dacă o calculăm la 40 de ani, nu putem anticipa de exemplu efectul pensionării asupra persoanei şi viitoarele repercusiuni. Cei mai mulţi ne întreabă la vârsta pensionării dacă mai au mult de trăit. Noi îi întrebăm cum au trăit la 40 de ani şi putem să le oferim un răspuns cât de cât precis. Statistica a scos la iveală că pe baza unor factori de risc, bărbaţii îşi scurtează singuri viaţa cu 17 ani, în timp ce femeile cu 14. Studiul s-a bazat pe o analiză de 19 ani. Între 1994 şi 1998 s-au prezentat 22.000 de cetăţeni germani la acest studiu. Noi le-am urmărit viaţa până astăzi. 1.600 au decedat între timp. Studiul arată negru pe alb câţi ani pierd din viaţă fumătorii faţă de nefumători, consumatorii de alcool în exces faţă de cei care consumă cantităţi moderate. Numărul exact de ani pe care îi mai are de trăit o persoană nu îl putem anticipa cu exactitate fiindcă intervin şi factori de risc personali, noi vorbim de o medie. Femeile fumătoare mor în medie cu şapte ani mai devreme, unele chiar mai repede, altele mai târziu ”, a declarat iniţiatorul studiului, Rudolf Kaaks, pentru Die Welt.

Surpriză neplăcută

“Un bărbat care nu fumează, nu bea, are o greutate optimă şi nu consumă excesiv carne roşie are o medie de viaţă de 87 de ani. Dacă el fumează peste zece ţigări pe zi, bea mai mult de patru pahare de alcool, are un BMI de peste 30 şi consumă excesiv carne rosie va deceda în medie la 70 de ani. Fumătorii şi consumatorii înrăiţi de alcool sunt conştienţi că îşi mănâncă ani din viaţă, însă au fost foarte surprinşi să afle că atât de mulţi ani. La vârsta de 70 de ani, jumătate dintre cei care au trăit nesănătos erau deja decedaţi, în cazul celor care au trăit sănătos procentul era de doar 10%”, a completat Kaaks.

Există şi excepţii

El nu mai acordă nici un dram de speranţă pentru toţi cei care au făcut totul greşit până la 60 de ani. “Cine se apucă în jurul vârstei de 60 de ani să încerce să ducă o viaţă sănătoasă, renunţând la alcool, tutun si kilogramele în plus, îi transmit că este deja prea târziu. Este dovedit statistic că un pahar de alcool pe zi ne prelungeşte viaţa, dar ce este deja peste două pahare are efect negativ. Faptul că este dovedit statistic că bărbaţii mor înaintea femeilor este doar din propria lor vină, fiindcă studiul a arătat că, printr-o viaţă sănătoasă, bărbaţii şi femeile au în medie aceeaşi speranţă de viaţă”, a încheiat Rudolf Kaaks.

×