x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Substanțele nutritive benefice pentru sănătatea oaselor

Substanțele nutritive benefice pentru sănătatea oaselor

de Redacția Jurnalul    |    16 Feb 2024   •   20:30
Substanțele nutritive benefice pentru sănătatea oaselor

Alimentația este foarte importantă pentru sănătatea sistemului osos, care devine mai fragil odată cu înaintarea în vârstă.

Masa osoasă se reduce de-a lungul timpului și se poate ajunge la osteoporoză, o afecțiune care scade densitatea mineralelor din oase și crește riscul de fracturi.

Însă vestea bună este că poți obține substanțele nutritive de care ai nevoie cu ajutorul alimentelor, dar, în unele cazuri, poate fi necesară administrarea unor suplimente.

Calciu

Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman. Acesta contribuie la susținerea și dezvoltarea oaselor sănătoase. Aportul necesar zilnic de calciu variază în funcție de: vârstă, sex și nevoi individuale. Îl poți asimila din: lapte, brânză, iaurt, somon, sardine la conservă, suc de portocale sau spanac.

Vitamina D

Vitamina D este liposolubilă iar corpul uman o produce atunci când te expui la lumina razelor ultraviolete. Aceasta facilitează absorbția calciului și susține sistemul osos, imunitatea, sistemul cardiovascular, pielea și mușchii. Deficiențele de vitamina D pot slăbi oasele și le pot face mai fragile. O poți obține din: ouă, ciuperci, somon, sardine, lapte de vacă sau lapte de soia.

Magneziu

Magneziul previne apariția osteoporozei și poate diminua pierderile de masă osoasă. Printre alimentele care conțin magneziu sunt cartofi, spanac, migdale și unt de arahide.

Zinc

Zincul îndeplinește un rol în mineralizarea oaselor, conform American Bone Health. Acesta stabilizează proteinele receptorului pentru vitamina D și sinteza proteinelor. Poți lua zinc din iaurt, cereale integrale, semințe, fasole, carne de vită sau carne de porc.

Fosfor

Fosforul reprezintă unul dintre cele mai importante minerale din organism și poate neutraliza efectele dăunătoare ale alimentelor asupra sănătății oaselor. Poți include în dietă fosfor dacă alegi să consumi pește, lapte, ouă, cereale integrale sau leguminoase.

Vitamina K

Vitamina K este liposolubilă și acționează ca o coenzimă pentru metabolismul osos. Sursele bune de vitamina K sunt suc de morcovi, dovleac la conservă, broccoli, spanac și boabe de soia, potrivit Very Well Health.

Izoflavone

Izoflavonele sunt compuși prezenți în produsele din soia. Acestea pot îmbunătăți reținerea de calciu în organism, pot reduce pierderea de masă osoasă și pot scădea riscul de fracturi osoase. Poți asimila izoflavone din lapte de soia, brânză de soia, iaurt de soia și unt de soia, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: oase sanatate minerale vitamine nutritiv