Din păcate, gustul intens de ciocolată din prăgituri este oferit de un amestec ded arome chimice diferite și care se formează în timpul procesului de prăjire, potrivit newsweek.com.
Printre acestea se află o clasă de molecule numite carbonili α,β-insaturați. Aceste molecule care apar în mod natural contribuie la gustul bogat și cremos al ciocolatei însă s-a demonstrat că unele dintre ele prezintă un comportament potențial genotoxic. Prin urmare, consumul de anumiți carbonili α,β-insaturați ar putea să ne afecteze ADN-ul.
Cercetătorii de la Universitatea Catholique de Louvain din Belgia au testat ciocolata și alte dulciuri ambalate pentru a afla dacă vreunul dintre ele conținea aceste substanțe chimice, potențial periculoase, la niveluri semnificative.
Într-o primă etapă, echipa și-a făcut propriile ciocolate pentru a vedea dacă carbonilii α,β-insaturați s-au format în timpul procesului de prăjire și după adăugarea de unt de cacao. Însă concentrațiile lor au fost prea mici pentru a reprezenta o preocupare semnificativă referitoare la sănătate.
Ulterior, echipa a analizat 22 de deserturi disponibile în comerț, inclusiv vafe, prăjituri, clătite și fursecuri, cu sau fără ciocolată. Astfel că 9 din cei 10 carbonili analizați au avut niveluri chiar mai scăzute în aceste produse de patiserie, comparativ cu ciocolata făcută manual. Cu toate acestea, un singur carbonil, furan-2(5H)-ona a apărut în concentrații mult mai mari în probele de clătite și prăjituri.
Furan-2(5H)-ona produce o aromă bogată de unt și a fost folosită cândva ca aromă în produsele de patiserie. În prezent, acesta este interzis în UE din cauza efectelor sale genotoxice demonstrate, notează Antena3 CNN.