Pe lângă adăugarea sa în preparatele culinare, tarhonul are și proprietăți medicinale.
Frunzele și tulpinile de tarhon sunt folosite în bucătărie, în stare uscată sau proaspătă. Pentru sănătate, tarhonul este folosit în stare proaspătă.
Uleiul esențial din tarhon este folosit pentru a trata o serie de probleme de sănătate, inclusiv reumatism, dar și ca stimulant digestiv.
Ca și alte plante, tarhonul are proprietăți antioxidante careajută la protejarea organismului de boli grave dar și la longevitate.
De-a lungul timpului, planta a fost folosită pentru tratarea durerilor de dinți din Grecia antică, având un efect rapid. Poate fi folosit pentru reducerea inflamației gingiilor dar ajută și la ficat și digestie.
Grecii antici mestecau frunzele pentru a scăpa de durere. Tarhonul ameliorează durerile deoarece conține eugenol.
Consumarea plantei ca atare sau ceaiul de tarhon ajută la calmarea stomacului. Tratează balonarea, dispepsia și iritații la nivelul stomacului. Tarhonul mai este bun și la eliminarea paraziților intestinali.
De asemenea, antioxidanții din tarhon protejează de atacuri de cord și infarct.
Tarhonul este bogat în betacaroten, esențial pentru ochi sănătoși, notează ziarulring.ro.