Mărul a rămas legat și de numele fizicianului și matematicianul englez Isaac Newton, despre care se spune că a descoperit gravitația când s-a așezat sub un măr și a observat căderea unui fruct. Cei mai mulți dintre noi au auzit deseori în familie spunându-se că „un măr pe zi ne păzește de boală“. Cu toate acestea, se pare că marele moment de glorie al mărului s-a lăsat așteptat până în anii din urmă, când s-a descoperit ce poate face extractul de măr pentru piele…
Potrivit LONGEVITY Magazine, mărul, ca și alte fructe, este un antioxidant natural – conține polifenoli, agenți reducători precum vitamina C, E și alți antioxidanți care ajută la protejarea țesuturilor organismului de stresul oxidativ și inflamație.
Lupta împotriva radicalilor liberi
Corpul suferă două tipuri de îmbătrânire – îmbătrânirea cronologică, începută încă din ziua în nașterii, și fotoîmbătrânirea – modificările aspectului pielii ca urmare a expunerii la lumina soarelui, poluare, fum și alți factori nocivi de mediu.
Deși pentru îmbătrânirea cronologică nu se poate face nimic (încă!), în privința fotoîmbătrânirii există „leacuri“. Fotoîmbătrânirea este cauzată de radicalii liberi – electroni nepereche care pot deteriora celulele pielii atacând ADN-ul celulei și mitocondriile.
Odată ce acest proces dăunător începe, pielea își pierde colagenul, elastina și suferă alte leziuni, ceea ce face ca pielea să se lase, să își piardă elasticitatea, să dezvolte hiperpigmentare (nevi pigmentari) și să sufere alte boli. Rezultatul final este că, în oglindă, se văd un corp și un chip mult mai în vârstă decât etatea rezultată din actul de identitate.
Aici, însă, pot intra în joc extractul de mere și polifenolii săi. Antioxidanții puternici din extractul de mere luptă împotriva radicalilor liberi. Deși corpul uman își produce propriii antioxidanți, nu poate face acest lucru în număr suficient de mare și nici suficient de repede pentru a duce o luptă pe care să o câștige net. Prin urmare, prin aplicarea locală a produselor de îngrijire a pielii care conțin extract de mere, puterile antioxidante ale acestuia ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.
De asemenea, extractul de mere are capacitatea de a acţiona asupra stresului oxidativ, care apare atunci când radicalii liberi oxidează celule în întregul corp. Stresul oxidativ provine din deteriorarea cauzată de radicalii liberi în urma expunerii excesive la fumul de tutun, lumina ultravioletă, poluarea aerului, stresul excesiv, expunerea la toxine fungice și altele.
Evitând acești factori declanșatori, se reduce șansa de a avea stres oxidative, iar singura modalitate de a-l combate odată ce apare este prin utilizarea antioxidanților.
Extracte de măr pentru îngrijirea pielii
În ultimii 20 de ani, a existat o creștere explozivă a utilizării extractului de mere (Pyrus malus) în produsele de îngrijire a pielii. Acestea includ o varietate de produse anti-îmbătrânire, tratamente pentru acnee și produse pentru strălucirea pielii. Multe produse folosesc extractul pentru derivații săi de vitamina C care acționează pentru a hidrata, hrăni, proteja și rafina pielea.
Uleiurile extrase din semințele de măr sunt adesea combinate cu acid salicilic pentru a fi utilizate la prevenirea apariției acneei, reducerea roșeței associate adesea cu acneea și fermitatea pielii. Extractul de mere funcționează și ca un excelent antiinflamator, acționând asupra diferitelor boli ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema și diferite iritații.
Merele au prieteni la fel de valoroși
Aceste valoroase proprietăți de vindecare a pielii nu se limitează la extractul de mere. Și alte fructe au asemenea proprietăți anti-îmbătrânire, anti-acnee și furnizoare de strălucire. Toate conțin vitamina C și alți antioxidanți care ajută la reducerea impactului fotoîmbătrânirii în timp ce luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
Companiile producătoare de cosmetice pentru îngrijirea pielii folosesc extracte de fructe în produsele lor datorită puternicelor proprietăți anti-îmbătrânire și de întinerire ale acestora. Se știe că fructele conțin alfa hidroxiacizi naturali, niște antioxidanți puternici care reușesc să îndepărteze celulele moarte de la suprafața pielii, ajutând-o să rețină umiditatea.
Diverse alte extracte din fructe conțin, de asemenea, o cantitate mare de vitamine și minerale care facilitează ștergerea imperfecțiunilor și lasă pielea plină de energie. Extractul de căpșuni, bogat în vitamina C și polifenoli, precum și extractele de guava și papaya, ambele bogate în vitamina C, A, B9 și potasiu, sunt foarte apreciate.
Terapia cu celule stem din măr
Există o tendință din ce în ce mai accentuată de a folosi celulele stem din măr ca parte a unei proceduri de reînnoire a pielii îmbătrânite. Oamenii de știință care lucrează pentru diverse mărci de îngrijire a pielii susțin că au găsit o modalitate de a lua celule stem de măr, de a le amesteca cu oxigen de calitate medicală și de a produce o cremă de față concepută pentru întinerirea celulelor pielii.
În timp ce extractele sunt terapeutice și par a fi capabile să redea pielii îmbătrânite elasticitatea pierdută, beneficiile pretinse ale „unui ten neted și ferm” se datorează probabil antioxidanților din mere.
Așadar, cum ajută terapia cu celule stem din măr la întinerirea celulelor pielii? Totul a început în Elveția, când celulele stem dintr-un măr elvețian rar, numit Uttwiler Spätlauber, au fost transformate într-un preparat lipozomal patentat. Preparatul conținea bule foarte mici făcute din același material ca și membranele celulare de la rarul măr elvețian.
Această varietate de măr este renumită pentru că poate fi păstrată pentru o perioadă îndelungată de timp, fără a da semne de îmbătrânire. Celulele sunt bogate în fitonutrienți și proteine și multe dintre ele au o viață foarte lungă.
Odată cultivate, celulele stem pot fi înglobate în formula produselor de îngrijire a tenului destinate sporirii longevității celulelor pielii umane. De asemenea, s-a demonstrat că aceste celule stem din măr au proprietăți de întârziere a îmbătrânirii și antirid, ceea ce le-a făcut unul dintre cele mai noi și mai interesante ingrediente din formulele de îngrijire a pielii.
Celulele stem din măr si efectele lor antirid au fost testate pe 20 de voluntari cu vârste cuprinse între 37 și 64 de ani. Voluntarii au fost evaluați după 28 de zile de utilizare prin măsurarea adâncimii ridurilor la începutul și la sfârșitul studiului.
Rezultatele au arătat o scădere remarcabilă, vizibilă, a adâncimii ridurilor pentru fiecare subiect din studiu. Au fost măsurate ridurile faciale, inclusiv cele cunoscute sub denumirea populară de picioare de cioară.
Alte beneficii ale produselor care folosesc această terapie pot include capacitatea de a stimula regenerarea propriilor celule stem ale pielii corpului, de a ajuta la protejarea celulelor stem umane de lumina UV și de a inversa deteriorarea cauzată pielii de factorii nocivi din mediu. Totuși, oamenii de știință spun că sunt necesare încă mai multe studii pentru a determina dacă rezultatele sunt atribuibile în mod special doar celulelor stem.
Regim de îngrijire a pielii pe bază de extract de mere
Extractul de mere are multe proprietăți anti-îmbătrânire și conține inclusiv o cantitate mare de acizi grași esențiali care ajută pielea să se mențină hidratată și elastică. Totodată, extractul de mere este cheia pentru reducerea liniilor fine și a ridurilor datorită vitaminelor E și C de care abundă. Nu în ultimul rând, extractul de mere ajută, mulțumită conținutului de vitamina A, la prevenirea formării comedoanelor, despre care se știe că sunt cauza celei mai comune forme de acnee.
Așadar, nu este de mirare că specialiștii le recomandă celor preocupați de anti-aging un regim de îngrijire a pielii pe bază de extract de mere, care să cuprindă produse de curățare a pielii, emolienți și loțiuni care acționează pentru a îmbunătăți textura generală a pielii, prevenind, în același timp, îmbătrânirea, formarea ridurilor și a liniilor fine. Aceste produse contribuie la reținerea umidității în epidermă, ceea ce ajută la catifelarea și calmarea pielii uscate și descuamate. Datorită proprietăților lor antiinflamatorii, un regim zilnic de utilizare a extractelor de mere sau alte fructe va ajuta, de asemenea, la calmarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema.
Aceste extracte sunt bogate în vitamine, acizi grași esențiali și alți nutrienți care fac ca pielea să arate mai tânără și mai fermă. Așadar, „un măr pe zi ne păzește de boală“, dar, iată, și de riduri…
Mărul – date și curiozități
- Mărul este o sursă excelentă de pectină, un tip de fibră solubilă şi conţine, în medie, 5 grame de fibre
- Un măr mediu are aproximativ 80 de kilocalorii
- Două treimi din totalul de fibre și mulţi dintre antioxindanții prezenţi în măr, se află în coaja fructului
- 25% din volumul merelor este aer, motiv pentru care plutesc
- Există 2.500 de varietăţi de mere în Statele Unite şi 7.000 de soiuri în toată lumea
- În România se cultivă aproximativ 60 de soiuri de mere tradiționale sau dezvoltate de către institutele pomicole
- Merele se cultivă în 36 de țări, dintre care China este cel mai mare producător
- Arheologii au descoperit dovezi care arată că oamenii consumă mere de mai bine de 6.700 de ani
- Merele se coc de 6 până la 10 ori mai repede la temperatura camerei, decât dacă sunt păstrate la frigider
- Mărul ajută şi la coacerea altor fructe, datorită hormonului pe care îl emană în mod natural – etilena
● Mărul este un fruct tratat intens cu pesticide