Cu ajutorul lor îţi usuci, ondulezi sau îndrepţi părul. Dar printr-o utilizare frecventă şi necorespunzătoare, uscătorul, placa de întins părul şi ondulatorul pot face rău firului de păr, distrugându-l.
Uscătorul de păr
Acest aparat deteriorează părul doar în condiţiile în care jetul de aer cald este ţinut foarte aproape de rădăcina firului de păr, de scalp. În această situaţie, părul cade mult mai repede. Motiv pentru care specialistul nostru recomandă uscarea la un jet mediu, iar atunci când temperatura o permite, uscarea părului în mod natural.
Nu uscătorul face rău părului, nici măcar frecvenţa cu care-l folosim, ci distanţa la care îl ţinem şi intensitatea jetului de aer.
Placa de întins părul
Dacă în privinţa uscătorului, specialistul nostru este îngăduitor, alta este poziţia acestuia în ceea ce priveşte placa de întins părul. „Aceasta este inamicul părului”, atrage atenţia doctor Viviana Iordache. Explicaţia: placa afectează într-o proporţie foarte mare cheratina. Distrugerea cheratinei se produce din cauza temperaturii ridicate, ceea ce atrage după sine pierderea fermităţii şi a supleţii părului. Efectul de deterioare este şi mai mare în cazul persoanelor care au părul vopsit.
Risc: Utilizarea frecventă a plăcii provoacă subţierea accentuată a firului de păr.
Sfat: Apelaţi la placa de întins părul ocazional, adică cât mai rar. Este de preferat ca îndreptarea părului să se facă la coafor.
Ondulatorul
Folosirea ondulatorului poate fi la fel de nocivă ca şi plăca de întins părul. Există două tipuri de ondulator: clasic, care arată ca o placă de întins părul, doar că, în loc să îl îndrepte, îl ondulează. Atenţie! Acest tip de ondulator nu se va folosi pe părul umed, întrucât firul este distrus mult mai repede. De asemenea, spune specialistul nostru, nu se va folosi spumă de păr înainte, pentru că aceasta accentuează agresivitatea asupra firului de păr. Înainte de a ondula părul se aplică o mască hidratantă. „De obicei, alegerea cremei hidratante se face în funcţie de recomandarea coafezei. Ea îşi dă seama de necesităţile părului”, precizează doctor Viviana Iordache. Cel de-al doilea tip de ondulator este cu perie, care acţionează simultan ca uscător şi ca ondulator. În mişcările de rotaţie pe care le realizează permite ondularea părului.
Sfat: Ondulatorul este la fel de nociv pentru păr ca şi placa. Motiv pentru care specialistul nostru vă recomandă să îl folosiţi cât mai rar.
Contraindicţii
Doctor Viviana Iordache precizează că persoanele cu părul fragil şi vopsit ar trebui să folosească placa şi ondulatorul mult mai rar comparativ cu persoanele care au un păr sănătos.