Deși zahărul provine din plante, respectiv trestia și sfecla, procesul de rafinare este toxic. În plus, contribuie la acumularea de kilograme și creșterea glicemiei. Dar nici îndulcitorii artificiali nu sunt cea mai bună alegere. Deși au puține calorii, aceștia sunt dăunători organismului.
Cel mai popular îndulcitor de mai bine de jumătate de secol, aspartamul, va fi declarat de OMS potențial cancerigen. El se găsește mai ales în sucuri.
Dr. Pooja Babbar, consultant Oncologie Medicală la Spitalul CK Birla, Gurugram, spune însă că persoanele cu diabet și cele cu vârste peste 50 de ani pot consuma îndulcitori artificiali în cantități limitate, scrie dcnews.ro.
Iată de ce trebuie să ținem cont atunci când alegem îndulcitorii artificiali:
1. Hidratare
Este nevoie de o cantitate suficientă de apă zilnic, împreună cu alimentele și băuturile care conțin îndulcitori artificiali. Hidratarea este importantă pentru sănătate și ajută la o dietă echilibrată.
2. Toleranța organismului
Unele persoane au probleme digestive ori alte efecte neplăcute după ce consumă îndulcitori artificiali,
3. Obiective pe termen lung
Dacă vrei să apelezi la îndulcitori artificiali pentru a reduce consumul de zahăr, atunci discută cu un nutriționist.
Atenție!
1. Alegerea băuturilor cu puține calorii nu trebuie compensată cu alimentele calorice.
2. Igiena dentară
Zahărul și îndulcitorii artificiali contribuie la apariția cariilor dentare, așa că este nevoie de o bună igienă orală, respectiv periajul corect și regulat, folosirea aței dentare.
3. Alternative naturale
În locul zahrului și a îndulcitorilor artificiali poți alege substanțe naturale, cum sunt salvia ori extractele de fructe.