x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Zece secrete ale părului

Zece secrete ale părului

de Sînziana Stancu    |    24 Iun 2011   •   21:00
Zece secrete ale părului

Il spalam, il pieptanam, il vopsim, il coafam, il tunden, il legam, il im­po­do­bim sau il parfumam si cate altele nu facem cu el. Il prindem chiar si in mese sau peruci sau pastram suvite din diferite perioade ale vietii lui. Pare ca parul nu mai are secrete pentru noi. Si, totusi, are.

Persoanele brunete au mai putin par decat cele blonde. O bruneta are aproximativ 100.000 de fire de par, in timp ce o blonda are aproximativ 150.000 de fire. Roscatele sunt cele mai 'paroase', podoaba lor capilara avand pana la 200.000 de fire de par.

Parul se schimba, la propriu, de aproximativ 25 de ori intr-o viata. O noua podoaba capilara 'traieste' vreo patru ani, iar firele de par cresc cu 0,3 milimetri pe zi.

Daca luam in calcul schimbarile succesive ale parului si ritmul sau de crestere, rezulta ca intr-o viata producem aproximativ 10 metri de par sau 1.000 de kilometri de par, daca am pune firele 'cap la cap'.

Firul de par este foarte rezistent. O mesa din 2.000 de fire de par suporta o greutate chiar si de 30 de kilograme. De asemenea, firul de par nu poate fi strivit cu ciocanul.

Parul poarta amprenta genetica a posesorului sau si de aceea este o proba pretioasa pentru criminalisti, dar si pentru istorici. Parul nu pu­tre­zes­te si asa se face ca, recent, s-au descoperit urme de cocaina in parul unei mumii peruane de acum 40.000 de ani. Tot firele de par au reusit sa demonstreze, dupa 3.000 de ani de la moartea sa, ca faraonul Ramses al II-lea era roscat. Specialistii spun ca, spre deosebire de sange, parul 'memoreaza' comportamentele toxicologice si alimentare ale posesorului sau. Astfel, in 6 centimetri de par se afla secretele acestor comportamente din ultimele sase luni de viata ale individului caruia ii apartine podoaba capilara respectiva.

Recordul mondial in materie de lungime a parului ii apartine chinezoaicei Xie Qiuping, care nu s-a tuns 26 de ani, timp in care parul ei a ajuns la lungimea de 5,627 metri.

Au existat si podoabe capilare care au intrat in istorie. Una dintre acestea i-a apartinut unei printese vizigote, care a devenit regina francilor, Brunenhilde, care a fost executata in 613, la Re­neve, de Clotaire, rege al francilor. Dupa ce a fost torturata trei zile, a fost plimbata dezbracata pe o camila si apoi legata de par, de un brat si de un picior de coada unui cal, care a tarat-o in galop pana cand a omorat-o.

Parul celebrei Ioana d’Arc a fost unul dintre capetele de acuzare in procesul ei desfasurat la Rouen, pentru ca ea si-l taiase, ca sa para ca este barbat.

O alta poveste celebra este cea despre podoaba capilara a Mariei Antoaneta, care, dupa ce fugise impreuna cu regele Ludovic al XVI-lea la Varens si fusesera capturati si readusi la Paris, a albit intr-o singura noapte. Unii istorici au scris ca Maria Antoaneta a albit dupa ce a vazut capul ducesei de Lamballe, cu o zi inainte ca ea insasi sa fie, executata.

Daca ar fi sa cautam exemple in zilele de astazi, cantareata Amy Winehouse pare sa aiba toate sansele sa intre in istorie cu coafura ei montanta, inmultita prin mese naturale.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos