x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cât de des ar trebui spălate hainele

Cât de des ar trebui spălate hainele

de Paul Bardasu    |    11 Mai 2023   •   07:40
Cât de des ar trebui spălate hainele

Unii poartă hainele o singură dată, alții mai des, iar câțiva foarte rar și pe aceștia din urmă îi simțim din când în când în metrou sau autobuz. Nu există o regulă bine stabilită, dar specialiștii ne dau câteva direcții pe care să le urmăm. Așa împăcăm și capra, și varza: rămânem curați tot timpul, dar și economisim timp și resurse: apă, detergenți ori săpun.

Dacă arunci din reflex hainele în coșul de rufe după fiecare purtare, e timpul să-ți schimbi obiceiul. Carolyn Forte, director executiv al Home Care and Cleaning Lab de la Good Housekeeping Institute, crede că majoritatea oamenilor își spală hainele mai des decât este necesar. Acest lucru are impact negativ asupra rezistenței pieselor vestimentare, dar și asupra mediului. Pe de altă parte, este important să nu aștepți prea mult între spălări, deoarece acest lucru poate duce la probleme potențiale ale pielii, infecții fungice și probleme de miros.

„Transpirația, uleiurile, celulele moarte ale pielii și microorganismele precum bacteriile sau ciupercile pot fi transferate pe haine”, a declarat dermatologul dr. Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie la spitalul Mount Sinai din New York City. „Pe măsură ce haina murdară stă nespălată pentru perioade lungi, oferă microorganismelor timp să crească și să se înmulțească. Aceste microorganisme pot crește pe haină și pot fi transferate înapoi pe corpul tău, dacă o porți din nou”.

Spre exemplu, purtarea șosetelor transpirate poate cauza așa-numita afecțiune „piciorul atletului” (mâncărime intensă, zone de piele crăpată, bășicată sau care se cojește). Dr. Aanand Geria, dermatolog la Geria Dermatology din Verona, New Jersey, spune că spălarea rară a hainelor poate duce, de asemenea, la foliculită și exacerbarea acneei.

„Hainele murdare pot captura uleiurile, celulele moarte ale pielii, ducând la pori înfundați și erupții de acnee”, susține specialistul. „Bacteriile și transpirația care se acumulează pe hainele nespălate pot provoca, de asemenea, un miros urât, care poate fi greu de îndepărtat, chiar și după spălare”.

 

Spălări în funcție de tipul hainei

Lenjeria intimă. „Piesele vestimentare care sunt expuse la transpirație abundentă sau la murdărie corporală potențială ar trebui să fie spălate zilnic”, susțin specialiștii în igienă. Pe lângă lenjeria intimă, același tratament trebuie să aibă hainele de sport după fiecare antrenament, dacă ai transpirat. Dacă nu, le mai poți purta o dată, dar bine ar fi să le aerisești între timp.

Hainele care intră în contact cu pielea. Acestea pot fi purtate de două ori, dar numai dacă nu sunt transpirate sau murdare.

Pantalonii, puloverele, bluzele și pijamalele sunt piese vestimentare ce pot fi purtate de câteva ori înainte de spălare. „În cazul în care petreci mult timp în casă și nu transpiri mult, poți purta hainele de trei sau patru ori înainte de a le spăla”, conform dermatologului Annie Gonzalez.

Blugii. Ar putea fi purtați de câteva ori înainte de a fi spălați, însă doar în cazurile în care porți lenjerie intimă. Dacă preferi fără, atunci blugii și alte perechi de pantaloni ar trebui spălate de fiecare dată.

Hainele care nu intră în contact strâns cu corpul. Îmbrăcămintea exterioară, cum ar fi paltoanele, jachetele și obiectele purtate peste alte haine, cum ar fi halatele și puloverele, pot fi spălate mult mai rar, deoarece sunt purtate pentru perioade mai scurte.

Piesele vestimentare pe care le porți ocazional. Costumele și rochiile de seară sunt fabricate din materiale delicate, care necesită îngrijire specială. „De multe ori le putem purta de mai multe ori înainte de a le curăța, mai ales dacă nu sunt foarte murdare sau pătate”. Dar dacă ai transpirat foarte tare, atunci poți alege să-ți speli manual rochia/costumul purtat la acea ocazie sau să recurgi la o curățare chimică înainte de a le purta din nou.

 

Dușul zilnic nu e necesar

În ceea ce privește spălatul corpului, și aici câțiva specialiști ne dau sfaturi. Derrick Phillips, consultant dermatolog la Clinica Cadogan din Londra, spune că spălarea o dată pe zi este optimă din motive sociale, dar nu este absolut necesară pentru sănătatea ta. „Spălarea o dată pe zi este adecvată pentru majoritatea copiilor și adulților pentru a menține un nivel acceptabil social de igienă personală și curățenie. Pielea se autocurăță și se exfoliază în mod natural. Spălarea ajută la îndepărtarea murdăriei fizice și la consolidarea percepției de curățenie, dar nu este necesară”, spune el.

Așadar, un duș zilnic ne va ajuta să mirosim și să ne simțim proaspeți și curați, dar unora le este teamă că acest obicei poate cauza uscăciunea pielii, iritare, infecţie sau perturbarea microbiomului pielii. Potrivit dermatologului Adarsh ​​Mudgil din New York, există puține dovezi care să susțină această teorie. „Spălarea zilnică nu este necesară, dar, de asemenea, nu cred că este dăunătoare pielii noastre, așa cum este raportat pe scară largă în mass-media în ultima vreme”, spune el.

Frecvența optimă de spălat se poate modifica în funcție de circumstanțe și de tipul corpului. Spălatul mai rar este recomandat copiilor, persoanelor cu pielea sensibilă, celor cu afecțiuni ale pielii cum ar fi eczeme sau psoriazis. Pe de altă parte, spălatul zilnic este recomandat pentru copiii care se murdăresc de multe ori, oameni care locuiesc în locuri umede, persoanele care fac mișcare frecvent ori cele cu locuri de muncă solicitante fizic.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: haine economisire apă