x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă La ce să te aștepți dacă renunți la lactate

La ce să te aștepți dacă renunți la lactate

de Magda Bucur    |    01 Dec 2017   •   13:31
La ce să te aștepți dacă renunți la lactate
Sursa foto: 5PH/Getty Images/iStockphoto

Tot mai multe vedete de la Hollywood afirmă că au renunțat la produsele lactate și că se simt foarte bine în urma acestei decizii. Actrițe precum Jessica Biel sau fotomodelul Khloe Kardashian susțin că dieta fără lactate are o mulțime de beneficii pentru sănătate. În lume, există foarte multe persoane care nu pot digera așa cum trebuie produsele lactate, având intoleranță la lactoză. Totuși medicii spun că dacă nu ai această afecțiune, ar trebui să te gândești foarte bine înainte de a renunța la o întreagă grupă de alimente. Iată care sunt principalele schimbări care ar putea interveni în organismul tău dacă o faci.

 

Mai puțini nutrienți esențiali. Laptele, brânza, iaurtul sunt bogate în vitamina D3, proteine și calciu, care este un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. Dacă renunți la lactate, este important să știi cu ce să le înlocuiești, astfel încât dieta ta să conțină în continuare aceste substanțe. De exmplu calciul poate fi obținut din verdețuri, precum kale, din pește gras, precum sardinele sau somonul. Anumite tipuri de lapte din migdale sau alte vegetale conțin vitamina D3, însă va trebui să suplimentezi consumul de proteine, adică să mănânci mai multe ouă și pește.

Pierdere în greutate. Multă lume vrea să renunțe la lactate, pentru a slăbi, și deși asta s-ar putea întâmpla în prima fază, atenție, nu consumul de lactate era răspunzător de kilogramele în plus ci felul în care acestea erau procesate. Dacă obișnuiai să cănsumi pizza, paste cu brânză sau alte feluri de fast food și vei renunța la ele, pentru a înlocui lactatele, atunci vei observa o reducere în greutate.

Scăpat de balonare. Pentru majoritatea persoanelor care au o sensibilitate la lactate, principala problemă este balonarea, Atunci când organismul nu poate digera lactoza, sau o digeră doar parțial, apar gaze, dureri de stomac, diaree și crampe, după consumarea produselor lactate. Motivul este că organismul nu produce suficientă lactază, enzima care ajută la digerarea zahărului din produsele lactate. Dacă simți aceste efecte secundare dar nu vrei să renunți de tot la lapte, ai putea să îl consumi împreună cu un alt aliment, cum sunt cerealele, de exemplu.

Piele mai curată. Chiar dacă lumea medicală nu este complet de acord pe această temă, multă lume spune că renunțarea la lactate ajută la curățarea feței și ține sub control acneea. Unii experți cred că anumiți hormoni din lapte au o legătură directă cu erupțiile acneice, totuși nu există suficiente studii care să demonstreze acest lucru. Și alte probleme ale pielii, precum eczemele sau psoriazisul s-ar putea rezolva prin renunțarea la lactate. Alergologii susțin că lactatele sunt printre cele mai alergene grupe de alimente (la fel ca nucile, soia sau ouăle) și sunt printre primele alimente eliminate din dită, atunci când pacientul se confruntă cu o erupție cutanată serioasă.

 

 

×
Subiecte în articol: lactate