x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Lecţii despre iubire şi despre relaţii 

Lecţii despre iubire şi despre relaţii 

de Maria Coman     |    04 Ian 2023   •   06:15
Lecţii despre iubire şi despre relaţii 

E un moment bun să ne planificăm în ce direcţie dorim să ne dezvoltăm anul acesta şi să vedem ce putem face în direcţia dorită. Şi cum va fi probabil din nou un an destul de complicat, cel puţin din punct de vedere financiar, atunci poate e un moment bun să acordăm mai multă atenţie relaţiilor personale

 Iată câteva cursuri care ar putea să ne ajute. 

Trei lecţii despre iubire: Atelier filosofic interactiv

Despre iubire se vorbeşte încă de la începuturile filosofiei. O atestă însăşi numele său: „iubire de înţelepciune”. Însă iubirea e doar un cuvânt până când cineva îi dă înţeles. E dificil de spus ce anume este iubirea, pentru că sensul ei se revelează într-o experienţă trăită. Iubirea e un act care ne angajează cu totul, acesta fiind motivul pentru care orice încercare de a o defini riscă să fie limitată. Cu toate acestea, ne putem apleca asupra experienţei iubirii şi a felului în care filosofii au interpretat-o de-a lungul timpului. Putem, astfel, să distingem iubirea de consecinţele ei, să aflăm că există mai multe tipuri de iubire, şi, mai ales, că experienţa iubirii este cea care ne guvernează viaţa afectivă şi face posibilă relaţia dintre noi şi ceilalţi. Contrar intuiţiei simţului comun, iubirea nu ne orbeşte, ci ne face să vedem dincolo de ceea ce se arată, atât în noi înşine, cât şi în ceilalţi.

 

Cum să creăm relaţii autentice şi sănătoase

Unele dintre nevoile noastre de bază sunt să fim văzuţi, să fim ascultaţi şi să fim acceptaţi aşa cum suntem. Nevoia de a avea şi de a menţine relaţii sănătoase este o nevoie fundamental umană. Necesitatea de a ne simţi în siguranţă este o necesitate primară, mai ales într-o lume în care totul se mişcă şi se schimbă rapid, iar relaţiile securizante, calde şi primitoare pot reprezenta o bună modalitate de reconectare atât cu ceilalţi, cât şi cu noi înşine. Având în vedere contextul ultimilor doi ani, izolarea a reprezentat un factor de risc în traumatizare, iar dorinţa actuală de conectare cu ceilalţi a crescut. Un studiu realizat la Harvard pe 75 de ani, a arătat că oamenii cei mai fericiţi şi sănătoşi sunt cei care au relaţii sănătoase şi durabile. Legăturile sociale solide nu numai că ne menţin vitalitatea şi pofta de viaţă, dar ne ajută să trăim mai mult.

 

Cum să gestionăm emoţia în mod sănătos 

Emoţiile joacă un rol important în viaţa noastră. Emoţiile fac parte dintr-un proces continuu de evaluare cognitivă şi feedback. Acest proces a evoluat pentru supravieţuirea noastră şi stă la baza deciziilor noastre, nu doar a celor referitoare la cum să acţionăm, ci şi în cine să avem încredere. Emoţiile ne afectează comportamentul, chiar dacă nu le observăm activ. Evaluarea cognitivă care duce la o emoţie se face în mod inconştient, deci doar pentru că cineva nu este conştient de o emoţie, nu înseamnă că nu îi afectează comportamentul. Şi chiar dacă afişăm emoţiile în mod diferit, în funcţie de cultură, educaţie, experienţe din trecut, emoţiile sunt prezente în fiecare fiinţă umană, de la naştere până la moarte. Suntem cu toții fiinţe emoţionale. Înţelegerea emoţiilor, vorbirea despre emoţii, gestionarea emoţiilor – acestea sunt printre cele mai mari provocări ale omului. Dar, poate că nu pare, a ne gestiona emoţiile într-un mod sănătos este o abilitate care poate fi învăţată.

 

Terapie prin tehnici teatrale. Exerciţii introductive, psihodramă şi terapia relaţiilor

 

Cu toţii dezvoltăm în copilărie mecanismele de apărare cu care apoi parcurgem, de obicei, întreaga viaţă, modalităţi personale care în momentul respectiv au avut un rol defensiv, de păstrare a ataşamentului faţă de cei care ne asigurau protecţia şi de acceptare a noastră de către ei.

Tiparele de comportament învăţate până atunci sunt cele care, în absenţa conştientizării lor, ne guvernează viaţa şi cel mai evident acestea se manifestă în relaţiile pe care le avem, în tipul de oameni pe care îi atragem şi în situaţiile repetitive cu care ne confruntăm în relaţiile noastre, de orice fel ar fi ele. Dacă observăm că ne tot întâlnim cu acelaşi tip de dificultăţi (de exemplu, oamenii care ajung întotdeauna în relaţii cu un partener dominator sau cei care, în ciuda cunoştinţelor acumulate într-un domeniu, se confruntă cu o stimă de sine scăzută în raport cu ceilalţi, sau, din contră, cei care, oricât ar dori, reuşesc cu greu să-şi înfrâneze accesele impulsive, pe care le regretă ulterior), înseamnă că avem de-a face, de fapt, cu propriile tipare subconştiente care, după cum spune un alt mare psihanalist, Carl Jung, până nu sunt aduse la suprafaţă şi regândite de adultul din prezent vor continua să ne guverneze viaţa şi noi vom continua să le numim „soartă”. Tehnicile de actorie ne ajută să „dezrădăcinăm” aceste tipare şi să le recreăm în fiecare secundă spontan, cu bucurie şi libertate, în modul cel mai eficient pentru momentul prezent.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: lectii iubire terapie