x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Legătura dintre centrul emoțional al creierului și consumul alimentelor bogate în calorii (studiu)

Legătura dintre centrul emoțional al creierului și consumul alimentelor bogate în calorii (studiu)

25 Apr 2019   •   10:46
Legătura dintre centrul emoțional al creierului și consumul alimentelor bogate în calorii (studiu)

Impulsul care ne face să mâncăm alimente bogate în calorii vine din centrul emoțional al creierului, potrivit unui nou studiu, transmite Daily Mail.

Oamenii de știință de la University of North Carolina au descoperit că această regiune a creierului, numită amigdala, se activează atunci când șoarecii de laborator consumă ceva bogat în calorii.

Cercetătorii cred că această descoperire poate oferi o bază pentru dezvoltarea unui medicament care să combată greutate în exces. Medicamentul ar trebui să micșoreze dorința de a consuma alimente grase, fără să interfereze cu necesitățile alimentare.

Acest ultim studiu, făcut pe șoareci de laborator, arată că emoțiile noastre, sau cel puțin centrul emoțional din creier, ne face să mâncăm în exces. Această legătură dintre sentimente și alimente a fost necesară la un moment dat pentru supraviețuire.

Mâncarea nu a fost așa abundentă dintotdeauna și, prin urmarea, creierul nostru a dezvoltat un sistem care să ne spună să mâncăm cât de mult putem anumite lucruri, când putem.

Metabolismul nostru poate transforma mai repede grăsimile în energie așa că, la un moment dat, dieta bogată în grăsimi a fost o idee bună.

Această zonă de cercetare a arătat că avem două moduri în care mâncăm: consumul homeostatic și consumul hedonic.

Consumul homeostatic este consumul pentru supraviețuire.

Consumul hedonic este mai apropiat de consumul alimentar pentru plăcere.

Cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra consumul hedonic și au descoperit că o proteină numită nioceptin pare să se activeze atunci când oamenii consumă alimente gustoase. Prin urmare, în teorie, un medicament care blochează acest hormon poate bloca și dorința de a mânca în exces.

 

×