x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 limite pentru propria fericire

5 limite pentru propria fericire

de Florian Saiu11    |    01 Noi 2023   •   06:00
5 limite pentru propria fericire

Crescuți și educați cu rușinea de a spune „Nu”, inclusiv în situații care-i dezavantajează total, mulți semeni nu știu să-și prioritizeze acțiunile, neglijându-se deseori doar pentru a le face pe plac celorlalți. A venit însă timpul să renunțați la această atitudine și să vă impuneți propriile limite. 

Pentru a trăi o viață liniștită și echilibrată nu-i nevoie să mișcați munții din loc, ci doar de un dram de voință și câteva cunoștințe, pe care vi le vom livra, iată, în rândurile de mai jos. Cheia reușitei constă în impunerea unor limite, a unor linii directoare în relațiile cu ceilalți și, mai ales, cu voi înșivă. Dar să facem loc argumentelor științifice: „Aceste limite sunt doar o modalitate de a te asigura că îți protejezi starea de bine și că nu pui nevoile altora înaintea nevoilor tale. Există însă mai multe tipuri de limite”, aprecia  Stephanie Moulton Sarkis, psihoterapeută specializată în tulburări de anxietate, narcisism și ADHD, în lucrarea „Relații toxice” (Editura Litera, 2023). Expunem, în continuare, aceste „granițe” menite să stea între voi și disconfortul vostru, așa cum au fost ele sintetizate de autoarea citată anterior.

 

1. Limita emoțională

 

Vă protejează sentimentele și energia. Mai mult, stabilește când e adecvat să împărtășiți (și cât să împărtășiți). Vă ajută și să recunoașteți câtă energie emoțională puteți gestiona.

 

2. Limita fizică

 

Vă menține spațiul personal, nivelul de confort în privința atingerilor și asigură îndeplinirea nevoilor voastre corporale (hrană, apă și somn). Limitele fizice acoperă și gimnastica de dimineață, care trebuie executată în asemenea fel încât să vă facă plăcere (nu crampe și nervi întinși la maximum).

 

3. Limita sexuală

 

Se referă la implicarea în activități sexuale doar cu consimțământul vostru și al partenerilor, la comunicarea dezinhibată a preferințelor în amor și la exprimarea dreptului de a vă răzgândi oricând și ori de câte ori nu agreați o practică sexuală impusă sau solicitată de partener. 

 

4. Limita temporală

 

Este vorba despre cunoașterea și recunoașterea propriilor priorități și, mai ales, de timpul acordat acestora, care trebuie să acopere întotdeauna aceste urgențe. Așa veți scăpa de situația din trecut în care vă încărcați atât de mult încât nu mai puteați s-o scoateți la capăt decât secondat de o altă persoană (apropiată). Rezolvați-vă întâi propriile probleme, abia apoi luați în calcul și dilemele altora! Spuneți „Nu” hotărât solicitărilor care nu implică o investiție înțeleaptă a timpului personal. Nu veți trăi o veșnicie.

 

5. Limita mentală

 

Se referă la respectul acordat gândurilor și ideilor - ale voastre și ale celorlalți. Să impuneți aceste limite înseamnă să fiți dispuși să discutați respectuos toate chestiunile, dar și să solicitați la rândul vostru respect din partea interlocutorului. Limitele mentale fac trimitere și la dreptul vostru de a vă informa și de a vă educa în domenii noi de interes. Nu ignorați, așadar, pregătirea profesională (și orice tip de pregătire)!

Îndepărtați-vă de „toxici”

 

Și un sfat (în plus) de la psihoterapeuta Stephanie Moulton Sarkis: „Probabil ați descoperit în vreo relație toxică avută de-a lungul timpului că nu mai sunteți siguri de propriile drepturi, de ce vi se cuvine ori că partenerul respectiv vă punea constant la îndoială limitele. Dacă se întâmplă să mai interacționați cu o astfel de persoană, puneți capăt rapid raporturilor. Nu vă intoxicați din nou!” 

 

„Aceste limite sunt doar o modalitate de a te asigura că îți protejezi starea de bine și că nu pui nevoile altora înaintea nevoilor tale”, Stephanie Moulton Sarkis, psihoterapeută

„Dacă se întâmplă să mai interacționați cu «toxici», puneți capăt rapid raporturilor”, Stephanie Moulton Sarkis, psihoterapeută 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×