x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Locurile cele mai înțesate de bacterii din casă. Sau de ce ar fi mai bine să gătim pe capacul de veceu...

Locurile cele mai înțesate de bacterii din casă. Sau de ce ar fi mai bine să gătim pe capacul de veceu...

17 Noi 2012   •   14:09
Locurile cele mai înțesate de bacterii din casă. Sau de ce ar fi mai bine să gătim pe capacul de veceu...

Ați toca legumele pe capacul de veceu? Mulți ar fi tentați să spună nu, însă, potrivit specialiștilor în microbiologie, capacul veceului se numără printre cele mai curate locuri dintr-o casă obișnuită. Cele mai multe bacterii, în schimb, pot fi găsite în locuri în care nu te-ai aștepta, cum ar fi tocmai fundul pentru tocat.

Doctorul Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona a studiat modul în care bolile pot fi luate de la obiectele care ne încojnoară. Cercetarea sa s-a concentrat, în special, asupra bacteriilor fecale precum E.coli sau stafilococul auriu.

Potrivit studiilor sale, capacul veceului are în jur de 25 de bacterii pe centimetru pătrat.

"Este unul dintre cele mai curate locuri, când vine vorba de micro-organisme. De obicei sunt de 200 de ori mai multe bacterii fecale pe un fund de tocat, decât pe un capac de veceu”, spune profesorul, care folosește capacul veceului ca standard în evaluarea sa.

Bacteriile fecale din bucătărie nu ajung acolo, neapărat, în urma contactului cu materia fecală, ci din cauza cărnii și a organelor animalelor tranșate.

Totuși, oamenii sunt înclinați să curețe cu mai multă meticulozitate capacul veceului, decât fundul de tocat, ceea ce face ca bacteriile care pot fi periculoase pentru oameni să prospere chiar în locul în care mâncăm.

Cele mai multe bacterii dintr-o casă obișnuită, însă, pot fi găsite pe buretele de spălat vase sau pe cârpa de bucătărie.

Potrivit profesorului Gerba, pe un centimetru pătrat de burete de spălat vase putem găsi 5 milioane de bacterii, iar pe cârpa de bucătărie jumătate de milion pe centimetru pătrat.

"Mulți oameni nu își dau seama cu câte bacterii au de-a face ori de câte ori vorbesc la telefon. Asta pentru că nu-l curăță niciodată. De asemenea, multe bacterii pot fi găsite pe tastatura computerului. O tastatură obișnuită are de 400 de ori mai multe bacterii decât capacul veceului”, spune profesorul Gerba.

Bacteriile nu se găsesc doar în casele noastre, însă. Multe le aducem de la supermarket.

"Cărucioarele de cumpărături sunt pline de bacterii”, spune Gerba. La fel și pungile de cumpărături, folosite de mai multe ori.

"Unii oameni au mai multe bacterii fecale în sacoșa în care pun alimentele decât în chiloți. Chiloții se mai și spală”, spune profesorul.  

×
Subiecte în articol: bacterii bucatarie bacterii fecale e coli