„Prima persoană care a pus în practică, într-o manieră riguroasă, documentată, ideea de a mânca mai puțin nu a fost un om de știință, ci un om de afaceri italian din secolul al XVI-lea pe nume Alvise Cornaro”, remarca medicul Peter Attia. Care-i povestea acestui Italian? „Ajuns dezvoltator imobiliar prin forțe proprii și devenind extraordinar de bogat prin drenarea mlaștinilor și transformarea lor în teren agricol productiv, Cornaro (căruia prietenii îi spuneau Luigi) avea o nevastă frumoasă și o vilă lângă Veneția, cu propria sală de teatru. Îi plăcea să organizeze petreceri. Dar pe măsură ce se apropia de 40 de ani, a descoperit că suferă de un «șir de afecțiuni», cum le-a numit el - dureri de stomac, luare în greutate și sete permanentă, un simptom clasic al diabetului incipient. Cauza era evidentă: prea multe festinuri”.
340 de grame de mâncare pe zi. Atât!
În continuare: „Remediul a fost de asemenea evident: renunță la mesele imense și la petreceri, l-au sfătuit medicii. Dar în timp ce simptomele lui au devenit din ce în ce mai insuportabile, și-a dat seama că trebuia să facă o corecție semnificativă de traseu, altminteri nu va ajunge să-și vadă fata crescând. Folosindu-și toată forța voinței, și-a impus o dietă spartană care era alcătuită din aproximativ 340 de grame de mâncare pe zi, în general sub forma unei tocane pe bază de carne de pui. Era hrănitoare, dar nu foarte sățioasă. «Mă ridic mereu de la masă cu pofta de a mânca și de a bea mai mult», scria el ulterior”.
Două pahare de vin după fiecare masă
Rezultatul? „După un an cu această dietă, sănătatea lui Cornaro se îmbunătățise foarte mult. Așa cum explica el: «M-am trezit… complet eliberat de toate suferințele mele». Și-a păstrat regimul și, când a ajuns la 80 de ani, era atât de entuziasmat că trăise atât de mult cu o stare de sănătate așa de bună, încât s-a simțit obligat să-și împărtășească secretul lumii”, dezvăluia dr. Peter Attia. În constau aceste secrete? „A scris un tratat autobiografic pe care l-a numit «Discursuri despre o viață cumpătată» (Discorsi della vita sobria), deși în mod evident nu era manifestul unui abstinent, deoarece acesta își consuma tocana longevității cu două pahare generoase de vin în fiecare zi”.
Oamenii de știință au testat rețeta…
„Rețetele lui Cornaro - mai remarca dr. Peter Attia - au dăinuit mult timp după ce el a murit în 1565. Cartea i-a fost retipărită în mai multe limbi pe parcursul următoarelor secole, fiind lăudată de Benjamin Franklin, Thomas Edison și alți învățați, ajungând, probabil, prima carte cu diete de succes din istorie. Dar abia pe la jumătatea secolului XX, oamenii de știință aveau să înceapă să testeze ideea lui Cornaro că mâncatul mai puțin poate prelungi viața cuiva (sau măcar viețile animalelor de laborator)”.
… Experimentele de laborator au validat-o
Concluzia? „Studii care datează din anii 1930 au descoperit că limitarea aportului caloric poate prelungi durata de viață a unui șoarece sau a unui șobolan cu 15-45%, în funcție de vârsta la început și gradul de restricționare. Nu doar atât, dar animalele subnutrite par de asemenea să fie vizibil mai sănătoase la vârsta lor, dezvoltând mai puține tumori spontane decât șoarecii hrăniți normal. Restricția calorică pare să le îmbunătățească și durata stării de sănătate, pe lângă durata de viață. Ai putea crede că foamea poate fi nesănătoasă, dar oamenii de știință au descoperit că animalele trăiesc mai mult cu cât sunt hrănite mai puțin. Efectele par să depindă de doză, până la un anumit nivel, aproape ca la un medicament”. La final, o precizare importantă a dr. Peter Attia: „Deși a mânca mai puțin a funcționat la Luigi Coronaro, precum și la unii dintre pacienții mei, restricția calorică pe termen lung este dificil, dacă nu imposibil de susținut pentru majoritatea oamenilor”.
„Folosindu-și toată forța voinței, și-a impus o dietă spartană, care era alcătuită din aproximativ 340 de grame de mâncare pe zi, în general sub forma unei tocane pe bază de carne de pui”, Peter Attia, medic
„Ai putea crede că foamea poate fi nesănătoasă, dar oamenii de știință au descoperit că animalele trăiesc mai mult cu cât sunt hrănite mai puțin”, Peter Attia, medic