Consumul de alimente la restaurante sau în fast food-uri poate creşte expunerea la chimicale cu potenţial dăunător, folosite în mod obişnuit pentru a creşte flexibilitatea şi durabilitatea plasticului, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea George Washington din Washington DC, scrie The Guardian.
Cercetătorii au analizat nivelul de ftalaţi din corpul uman, care a fost conectat cu apariţia astmului, cancerului la sân, diabetului de tip doi şi problemelor cu fertilitatea. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul de ftalaţi era cu 35% mai mare la oamenii care consumaseră mâncare de la restaurant în ziua precedentă, decât la cei care mâncaseră acasă.
Ftalaţii sunt substanţe chimice importante pentru industrie, unde sunt folosiţi în calitate de plastifianţi pentru producţia de materiale plastice, vopsele şi cosmetice.
Anumite alimente, inclusiv burgerii şi sandvişurile, conţin un nivel mai mare de ftalaţi, dar doar dacă sunt cumpărate gata făcute.
Asocierea a fost puternică în mod deosebit la adolescenţi. Astfel, cei care frecventeză fast food-urile au un nivel de ftalaţi cu 55% mai mare decât cei care obişnuiesc să mănânce acasă.
“Acest studiu sugerează că mâncarea pregătită acasă are mai puţine şanse să conţină un nivel mare de ftalaţi, chimicale conectate cu problemele cu fertilitatea, complicaţiile în cazul sarcinilor şi problemele de sănătate”, a spus cercetătoarea de la Universitatea George Washington, Dr. Ami Zota.
“Studiile noastre sugerează că mâncatul în oral poate fi o sursă importantă şi subestimată în privinţa expunerii la ftalaţi”, a mai spus aceasta.
Cercetătorii au analizat date primite de la US National Health and Nutrition Examination Survey, colectate între 2005 şi 2014.
10.253 de oameni au fost sunaţi pentru a fi întrebaţi ce şi unde au mâncat în ultimele 24 de ore. Nivelul de ftalaţi a fost măsurat pe baza urinei participanţilor.