x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

5 mituri despre alimente

0
Autor: Mirela Dădăcuş 10 Feb 2009 - 00:00

Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ne informăm şi să facem distincţie între ceea ce este adevărat şi mit.



În caz contrar, pot apărea carenţe de vitamine, minerale sau proteine, care se manifestă prin afecţiuni la nivelul pielii, al organelor interne, prin stări de oboseală, surmenaj, anemii sau tulburări nervoase. Iată cele mai frecvente mituri cu privire la alimentele pe care le putem consuma fără limită sau, din contră, de care trebuie să ne ferim.

MIEREA, MAI BUNĂ DECÂT ZAHĂRUL
De multe ori am auzit că mierea este mai bună decât zahărul pentru că este o sursă rapidă de energie şi minerale. Adevărul este altul. Atât mierea cât şi zahărul conţin două zaharuri simple - glucoză şi fructuoză - care sunt procesate în acelaşi mod de organism. Este adevărat că mierea furnizează mai puţine calorii decât zahărul (o linguriţă de zahăr conţine 64 de calorii în timp ce una de miere, 46 de calorii), însă conţine şi apă. Pentru a obţine aceeaşi "dulceaţă", avem nevoie însă de o cantitate egală de calorii, deci de mai multă miere. De asemenea, mierea mai conţine fier şi calciu, elemente care nu sunt în zahăr. Dar pentru a ne asigura necesarul zilnic de calciu ar trebui să mâncăm cel puţin 40 de căni de miere.

CARNEA MARINATĂ, FĂRĂ BACTERII
Se spune că alcoolul sau condimentele folosite la prepararea cărnii marinate distrug toţi germenii. Dar adevărul este că alcoolul este diluat de sucurile din carnea crudă. Aşa că el nu are nici un efect asupra microbilor pentru care carnea reprezintă mediul cel mai prielnic de dezvoltare. Pe de altă parte, condimente precum muştarul, piperul, ustoroiul, ghimbirul sau ceapa nu distrug nici ele microbii. Singura modalitate prin care aceştia pot fi distruşi este fierberea cărnii la temperaturi peste de 80 de grade Celsius. O altă soluţie ar fi să puneţi carnea marinată pe grătar. Atenţie! Carnea se lasă la marinat în frigider, mai ales în timpul verii, în recipiente de sticlă sau în pungi închise ermetic.

ANTIOXIDANŢI
Grepfrutul este recunoscut pentru conţinutul lui bogat în antioxidanţi, vitamine şi minerale. El nu conţine "ingrediente" care să ne scape de kilogramele în plus. De fapt, nu există nici un aliment şi nicio combinaţii de alimente care să "topească" grăsimile prin modificarea metabolismului. O explicaţie a reducerii greutăţii corporale după o dietă cu grepfrut ar putea fi că acest fruct ia locul unor alimente cu un conţinut caloric mare. 

PÂINEA ÎNGRAŞĂ
Acest aliment reprezintă una dintre cele mai bune surse de energie din dieta noastră. Pâinea conţine carbohidraţi, consideraţi a fi "combustibilul" necesar bunei funcţionări a muşchilor. Mai mult, un consum optim de pâine reglează nivelul glicemiei din sânge. De fapt, pâinea în sine nu ne îngraşă. Problema este cu ce alimente o asociem. De exemplu, o felie de pâine cu unt sau un sendviş cu mezeluri schimbă radical conţinutul în grăsimi şi calorii al pâinii.

GRĂSIMILE SUNT DĂUNĂTOARE
Contrar opiniei generale, nu toate grăsimile sunt periculoase. Există şi grăsimi care aduc beneficii organismului, motiv pentru care ele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Este vorba despre grăsimile monosaturate (din uleiul de măsline, nuci, peşte, alune, seminţe sau în uleiurile vegetale), care scad nivelul colesterolului "rău" şi îl cresc pe cel "bun". În schimb, trebuie consumate cu măsură alimentele care conţin grăsimi saturate: carne roşie, unt, margarintă, nuci de cocos, brânzeturi, untură şi îngheţată.
Citeşte mai multe despre:   sfaturi

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!
Galerie Foto Avertismentul specialiștilor de la Centrul Național de Referință pentru Gripă: Vaccinați-vă, pentru a nu pune presiune dublă pe sistemul sanitar! Mai bine suflăm în iaurt, decât să avem o epidemie de gripă...

Efectele infecției cu COVID-19 asupra inimii

Efectele infecției cu COVID-19 asupra inimii
Chiar dacă virusul SARS-CoV-2 este respirator, medicii consideră că acesta poate infecta în mod direct mușchiul inimii și poate provoca leziuni cardiace, scrie medicalxpress.com.  Întrucât noul...

Ecografia pelvina. Ce este și de ce este nevoie de ea?

Ecografia pelvina. Ce este și de ce este nevoie de ea?
Ecografele Mindray au reusit sa creeze o adevarata revolutie in lumea medicala, fiind una dintre cele mai importante descoperiri utilizate pentru diagnosticare. Printr-o simpla ecografie se pot descoperi boli grave,...

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sunat de câțiva ani alarma: depresia se va întinde ca o molimă în toată planeta. După invazia virusului care dă boala COVID, depresia a cotropit mai zdravăn...

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata
Marea Britanie intenționează să lanseze un vaccin anti COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Este vorba de cel dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, transmite Reuters. "Sper ca lansarea...

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...
Serviciul de email marketing furnizat de