x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Afla cum sa tii boala la distanta

Afla cum sa tii boala la distanta

09 Aug 2005   •   00:00
MEDICUL DE FAMILIE
Femeile sunt mai rezistente in fata bolilor decat barbatii. "In general, fetitele raspund mai bine la infectii decat baietii. Iar pana la menopauza, femeile sunt protejate de hormonii estrogeni in ceea ce priveste hipertensiunea arteriala, obezitatea sau bolile cardiovasculare", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Patologie legata de varsta si sex

Patologia specifica femeii se refera, pe de o parte, la aspectele legate de sex si, pe de alta parte, la cele legate de varsta. Femeile trebuie sa constientizeze necesitatea controalelor medicale periodice pentru prevenirea sau depistarea precoce a unor boli. Cancerul ovarian, cancerul de col sau de san – boli specifice femeilor – sunt diagnosticate de cele mai multe ori in faze avansate. "Asistam la cazuri de cancer de col uterin diagnosticate in jurul varstei de 40-45 de ani, cu metastaze in pelvis. Lipsa de educatie a femeilor, dar si lipsa de preocupare din partea corpului medical, a forurilor care se ocupa de protectia mamei si copilului sunt cauzele acestui fenomen", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

Aceste probleme ar putea fi evitate daca persoanele de sex feminin ar respecta un calendar al controalelor periodice incepand cu varsta de 16 ani. Astfel, anual, pe langa setul de analize recomandat populatiei generale (hemoleucograma, VSH, glicemie, colesterol, trigliceride, transaminaze, analiza urinei), ele trebuie sa mearga si la medicul ginecolog pentru unele investigatii. In functie de rezultatul analizelor, se trece la tratament local, se repeta testul dupa sase luni, iar persoanele cu risc sunt tinute sub supraveghere. Cel care selecteaza cazurile suspecte este medicul de familie, cazuri pe care le indruma dupa aceea la medicul specialist. Dupa 45 de ani, femeile se confrunta cu aceleasi probleme ca si barbatii: hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate. Masurile recomandate in aceste cazuri sunt comune pentru cele doua sexe: monitorizarea tensiunii arteriale, o dieta adecvata cu evitarea grasimilor si a dulciurilor, monitorizarea valorilor glicemiei, a greutatii, promovarea activitatii fizice.

DURERI. Psihologii de la Universitatea Bath (Marea Britanie) sustin ca femeile simt durerile mai puternic decat barbatii. Senzatia de durere este influentata nu numai de factorii hormonali si genetici, ci si de cei socio-psihologici. Femeile au alta atitudine fata de durere decat barbatii.

Atunci cand le doare ceva, ele se concentreaza asupra emotiilor negative, amplificandu-si durerea. In acelasi timp, barbatii isi concentreaza atentia asupra senzatiilor fizice si suporta mai usor durerea. Cu toate acestea, femeile sunt mai rezistente decat barbatii si se imbolnavesc mai greu.

×
Subiecte în articol: femeile medicul de familie