x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Alzheimer se vede în singe

Alzheimer se vede în singe

de Georgeta Licsandru    |    29 Apr 2008   •   00:00


Începînd din vară, compania americană Power3 Medical Products va pune în vînzare un test pentru diagnosticarea precoce a maladiei Alzheimer.

 

Începînd din vară, compania americană Power3 Medical Products va pune în vînzare un test pentru diagnosticarea precoce a maladiei Alzheimer. “Testul constă într-o analiză de sînge şi va putea să diagnosticheze boala Alzheimer în fază precoce, înainte de apariţia simptomelor”, arată dr Steve Rash, reprezentantul companiei producătoare. Testul se numeşte NuroPro şi determină nivelul a 59 de biomarkeri din sînge. Cu ajutorul acestui test vor putea fi depistate precoce afecţiunile neurodegenerative: Alzheimer, Parkinson, scleroza laterală amiotrofică sau boala Charcot.

Diagnostic precoce

“Elaborarea acestui test este remarcabilă, în condiţiile în care în prezent maladia Alzheimer este diagnosticată abia în momentul apariţiei primelor simptome. Testul NuroPro are o eficienţă de 90%, permiţînd depistarea bolii cu cîţiva ani înainte de apariţia simptomelor”, mai spune dr Steve Rash, în-

tr-un material publicat în ultimul număr al revistei americane Chemistry & Industry. În acest fel, medicii vor putea să îi ţină sub observaţie pe pacienţii aflaţi în grupa de risc şi vor putea recomanda tratamente pentru încetinirea evoluţiei bolii. În acelaşi timp, cu ajutorul testului NuroPro va fi controlată eficienţa tratamentului, afirmă specialiştii. Testul va apărea în vară pe piaţa farmaceutică din Grecia, iar la sfîrşitul anului – şi pe piaţa americană.

Avantaje

Tratamentul afecţiunilor neurodegenerative poate fi mult mai ieftin şi mai eficient dacă acestea sînt descoperite în fază incipientă.

În aceste condiţii, calitatea vieţii pacienţilor este mult îmbunătăţită. Boala Alzheimer afectează zonele creierului care controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul. Dificultăţile de gîndire, uitarea anumitor lucruri sau probleme în îndeplinirea activităţilor de zi cu zi trebuie să conducă persoana respectivă spre consultul unui specialist. Specialiştii atrag atenţia că boala Alzheimer nu trebuie să fie confundată cu pierderea moderată a memoriei, care apare la persoanele în vîrstă.


 

STATISTICI. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, sînt înregistraţi aproximativ 24 de milioane de pacienţi cu Alzheimer. Numărul bolnavilor s-a dublat în ultimii 20 de ani, iar pentru anul 2040 se estimează că numărul acestora va ajunge la 81 de milioane. În ţara noastră sînt înregistrate 150.000 de persoane cu această boală. Avînd în vedere că în România, boala Alzheimer este sub-diagnosticată, este posibil ca numărul bolnavilor să ajungă la 350.000, arată Societatea Română de Alzheimer.
×
Subiecte în articol: alzheimer analiza