x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Analizele prenuptiale

Analizele prenuptiale

21 Feb 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE

GEORGETA LICSANDRU

Mai devreme sau mai tarziu, fiecare cuplu se pregateste sa spuna "Da" in fata ofiterului starii civile, cu alte cuvinte sa faca pasul care le va schimba viata ambilor parteneri – casatoria. Pe langa pregatirile dinaintea nuntii, invitatii, petrecere, numeroasele formalitati pe care trebuie sa le indeplineasca, partenerii trebuie sa ii faca o vizita si medicului de familie.

Radiografia pulmonara

Aceasta vizita este necesara pentru obtinerea certificatului prenuptial, fara de care viitorii soti nu isi pot depune actele la starea civila pentru a primi certificatul de casatorie. "Pentru eliberarea certificatului, medicul de familie efectueaza un examen clinic general si, de asemenea, le recomanda celor doi un set de analize medicale", afirma Adela Osaci, medic primar medicina de familie la Centrul de Diagnostic si Tratament Titan. Examenul clinic general este sinonim cu examenul de bilant pentru care fiecare dintre asigurati este asteptat la cabinetul medicului de familie o data pe an, in luna nasterii. Astfel, medicul apreciaza starea generala de sanatate a viitorilor soti. Este efectuat un control de rutina. Sunt luate in consideratie starea tegumentelor si a mucoaselor, starea tesutului subcutanat (relevarea cazurilor de persoane obeze), palparea ganglionilor, frecventa respiratiilor, masurarea tensiunii arteriale, palparea ficatului, a splinei etc. In examenul general se specifica de asemenea daca pacientul este sub tratament psihiatric. Pe langa controlul de rutina, de la cabinetul medicului de familie li se da celor doi o trimitere la un laborator pentru efectuarea analizelor de sange (hemoleucograma completa) si la serviciul de radiologie pentru un examen pulmonar. "Scopul radiografiei la plamani este depistarea unei eventuale tuberculoze", sustine medicul de familie Adela Osaci.

Talasemia

Inainte de casatorie este posibila si depistarea talasemiei, iar parintii ar fi astfel avertizati sa nu aduca pe lume copii suferinzi. Talasemia este o boala ereditara, care afecteaza capacitatea unei persoane de a produce hemoglobina (cea care transporta oxigenul si substantele nutritive in tot corpul). Copiii care se nasc din parinti bolnavi au o sansa din patru sa mosteneasca forma cea mai grava a acestei boli – talasemia majora. Avand cauze genetice, talasemia nu poate fi prevenita. Cei care au avut cazuri de talasemie in familie pot merge la medicul de familie pentru a le face analizele necesare, care sa le dea siguranta ca nu vor avea copii bolnavi.

Testul HIV, obligatoriu

In cazul examenului de bilant anual, testul HIV se efectueaza la cererea expresa a pacientului, in functie de ce greseli considera ca a facut fiecare. Astfel, problema testarii HIV se pune in cazul interactiunii unor persoane cu un mediu care le-a expus riscului infectarii sau in cazul celor care suspecteaza ca s-au infectat in urma unor partide de sex neprotejat. Pentru obtinerea certificatului prenuptial insa, testul HIV este obligatoriu. Un alt examen medical recomandat in acest demers este testul RBW, pentru depistarea bolilor venerice, in speta a sifilisului. Potrivit medicului Adela Osaci, "necesitatea acestor examene clinice vine din faptul ca in majoritatea cazurilor sexul este neprotejat, iar varsta la care tinerii isi incep viata sexuala a scazut foarte mult in ultima perioada de timp". In cazul in care una dintre analize are un rezultat nedorit, partenerul bolnav este indrumat de medic catre laboratoarele de specialitate pentru tratament.

Multe femei sunt insarcinate in momentul casatoriei. Gravidele trebuie sa ii mentioneze medicului de familie acest lucru, pentru ca in asemenea cazuri este interzis orice tip de radiografie. Astfel, certificatul prenuptial este eliberat fara examen pulmonar.

SFATUL MEDICULUI
In momentul in care se simt pregatiti sa faca pasul numit casatorie, partenerii ar trebui sa se cunoasca foarte bine din toate punctele de vedere.
"In tara noastra, copiii sunt foarte precoci, isi incep viata sexuala foarte devreme, in jurul varstei de 13 ani. Sexul fiind neprotejat in cele mai multe dintre cazuri, este bine ca examenele clinice dinainte de casatorie, cum sunt testul RBW, testul HIV, sa fie efectuate, mai ales daca unul dintre viitorii soti a avut mai multi parteneri", afirma medic primar medicina de familie Adela Osaci, de la Centrul de Diagnostic si Tratament Titan.

STIATI CA...
  • Dupa efectuarea analizelor, cuplul revine cu rezultatele la medicul de familie care elibereaza certificatul prenuptial. Acesta este valabil 10-14 zile.
  • Pe acest document, medicul trebuie sa faca mentiunea "apt sa se casatoreasca".
  • STIRI
    CASATORIE. Perechile casatorite si apropiate in ceea ce priveste caracterul sunt mai fericite. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Iowa (SUA). Trainicia casatoriei este determinata nu atat de valorile morale ale sotului si sotiei, cat de apropierea dintre caracterele lor. Cele 291 de cupluri care au participat la studiu erau casatorite in medie de cinci luni, iar inainte de casatorie se intalnisera pe parcursul a trei ani si jumatate. Potrivit concluziilor, cele mai apreciate trasaturi de caracter in casatorie sunt sinceritatea si capacitatea de organizare.

    TIPETE. Cercetatorii americani au venit in ajutorul femeilor care vor sa traiasca mult. Potrivit unor studii recente, femeile care isi exprima mania traiesc mai mult decat cele care tac in fata sotilor. Timp de 10 ani, cercetatorii au tinut sub observatie 2.000 de femei. S-a dovedit ca, in cazul celor care preferau sa taca, probabilitatea unei morti inainte de vreme a fost de patru ori mai mare decat in cazul femeilor care au tipat cu motiv sau fara. Asupra barbatilor, tipetele au actiune inversa: cu cat tipa mai mult, cu atat se simt mai rau, iar riscul afectiunilor cardiovasculare creste.

    SEXUL IN CUPLU. Activitatea sexuala a cuplurilor are o valoare deosebita pentru echilibrul lor psihic, dandu-le partenerilor incredere in ei, in capacitatea lor de a iubi. In ceea ce priveste aspectul fizic, studiile au aratat ca femeile indragostite au o culoare mai deschisa a fetei. Vinovati pentru acest lucru sunt hormonii. Activitatea sexuala contribuie la echilibrul hormonal, iar hormonii imbunatatesc aspectul pielii facand-o mai moale.
    ×
    Subiecte în articol: familie casatorie medicul de familie