x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Antibiograma ucide bacteriile

Antibiograma ucide bacteriile

22 Noi 2005   •   00:00
ANALIZE MEDICALE
O infectie este determinata de patru tipuri, de microorganisme: bacterii, paraziti, virusuri si ciuperci. In situatia in care infectia este declansata de o bacterie, aceasta este tratata cu antibiotice. Cu toate acestea, din cauza contactului repetat cu antibioticele, in cursul tratamentelor, bacteriile dezvolta mecanisme de aparare mai puternice si isi pot modifica sensibilitatea. Unele medicamentele vor deveni, in acest caz, ineficiente. Medicina a inventat insa modalitatea prin care se poate afla ce fel de antibiotice distrug bacteriile care au provocat o infectie. Analiza se numeste antibiograma si este o tehnica de laborator care testeaza sensibilitatea bacteriilor la antibiotice.

Infectie microbiana

Coordonatorul laboratorului de bacteriologie de la Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals", medic primar medicina de laborator Smaranda Botea, ne precizeaza ca numai medicii pot hotari daca este cazul sa apelam la antibiograma pentru a scapa de o infectie microbiana. Aceasta analiza de laborator este foarte utila in cazul unor infectii repetate, asupra carora tratamentele anterioare s-au dovedit ineficiente. Antibiograma este utila si in cazul in care pacientul are o predispozitie pentru infectii, iar acestea revin periodic. Medicul capata aceste informatii de la anamneza, adica din totalitatea datelor dobandite dupa intervievarea pacientului cu privire la evolutia si antecedentele infectiei de care sufera.

In laborator

Pentru realizarea antibiogramei este necesara izolarea unei tulpini dintr-o infectie. Spre exemplu, pentru a trata o infectie a cailor urinare, se recolteaza urina, dar in asa fel incat proba sa nu fie contaminata cu alte tipuri de bacterii. Pentru a afla cu ce antibiotice poate fi tratat pacientul, bacteriile din produsul prelevat vor fi multiplicate pe medii de cultura si apoi testate cu mai multe antibiotice. Medicul de laborator va intocmi o lista cu optiuni de tratament. Mai departe, medicul clinician va da pacientului indicatiile de tratament, in functie de varsta, trecutul infectios si alte date esentiale. Rezultatele de la antibiograma sunt gata in 48 de ore.

LEUCOCITE. Pentru a afla daca avem de-a face cu o infectie microbiana, medicul de laborator va face o analiza microscopica a probei prelevate. Un numar mare de leucocite este semnul evident al unei astfel de infectii. Abia dupa aceasta testare se va face antibiograma.

PRETURI. Exista mai multe proceduri de identificare a bacteriilor si de realizare a antibiogramei. Cele mai vechi dintre ele sunt si cele mai simple, dar ofera informatii suficiente. Exista insa si metode semiautomate si automate, cu aparate moderne de analiza, care ofera informatii amanuntite. De la cea mai simpla si pana la cea mai sofisticata analiza la care apelam, costul poate varia intre 25 si 100 RON.
×
Subiecte în articol: analiza infectie antibiograma