Piscine, ştranduri şi bazine... Refugiul ideal în zilele caniculare, asta în cazul în care nu sunteţi deja pe litoral. Însă, pe cât sunt de binevenite, pe atât sunt de periculoase, avertizează medicii dermatologi.
CIUPERCI DE LA DUŞURI
Potrivit dr Justin Diaconu, medic primar dermatolog, bolile de piele se află pe primul loc în "topul" afecţiunilor pe care le putem lua din aceste locuri de distracţie. Este vorba în special de pitiriazisul verticolor - o infecţie a pielii, produsă de o ciupercă şi caracterizată prin apariţia unor pete inestetice, de dimensiuni mici (albe sau maronii), pe piept şi spate.
Ciuperca poate fi luată din apa de scăldat, dar şi prin folosirea la comun a halatelor de baie, a prosoapelor sau papucilor de plajă. O altă boală des întâlnită este micoza piciorului, care se manifestă prin mâncărimi şi descuamarea (cojirea) pielii. Micoza este dată de o ciupercă ce se ia din bazinele de înot, duşuri, dar şi de pe scândurile din saună (prin mersul desculţ pe pardoseala care nu este suficient
dezinfectată).
Infecţia se poate extinde şi la nivelul unghiilor, care se îngroaşă şi capătă o culoare gălbuie. Granulomul de piscină este o altă boală la care suntem expuşi în această perioadă. Ea este provocată de un microb şi se manifestă sub forma unei umflături violacee (prezente pe faţă şi pe membre), ce se poate transforma în ulceraţie.
Potrivit dr Diaconu, principala metodă de a ne feri de boli este să facem duş imediat ce am plecat din aceste locaţii şi să ne curăţăm mâinile şi picioarele cu substanţe dezinfectante.
APA MURDARĂ, SURSĂ DE INFECŢII ORL
Piscinele şi bazinele murdare sunt sursă sigură de conjunctivită, atenţionează medicul Justian Diaconu. Conjunctivita de piscină este o afecţiune gravă, foarte contagioasă. Printre simptomele bolii se numără inflamaţia severă a pleoapelor, mâncărimi la nivelul ochilor şi secreţie conjunctivală mucopurulentă.
Pentru a preveni infecţia, medicul vă recomandă să vă spălaţi ochii cu apă curată imediat ce aţi ieşit din piscină. Şi anumite infecţii ORL (otite, sinuzite) pot apărea în urma îmbăierii în incintele insuficient dezinfectate. Dacă aveţi mâncărimi, durere şi senzaţie de ureche înfundată, mai mult ca sigur că aţi făcut o otită de piscină, fapt care impune consultarea de urgenţă a medicului.
Dacă înghiţiţi din greşeală apa contaminată cu diverşi germeni (proveniţi din urină sau materii fecale), aflaţi că puteţi suferi de episoade de gastro-enterocolită, manifestate prin: diaree, greaţă, vărsături şi febră.
PREVENŢIE
Medicul dermatolog Justin Diaconu ne recomandă să evităm piscinele, bazinele şi ştrandurile cu apă tulbure, care au un miros penetrant (inclusiv de clor) sau în care există frunze, nisip, gunoaie. Potrivit specialistului, excesul de clor este şi el nociv, putând duce la apariţia unor boli de piele, precum acneea la clor - boală care constă în agravarea leziunilor existente la persoanele cu acnee, în special pe faţă şi pe frunte.
Citește pe Antena3.ro