x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Biopsia

de Dr. Dana Chehne    |    14 Oct 2008   •   00:00

Biopsia este o procedură medicală prin care se extrage un fragment de ţesut dintr-un organ, care va fi ulterior examinat la microscop de un medic anatomo-patolog. Eventual, el va face  diferite teste asupra fragmentelor respective.



Biopsia este o procedură medicală prin care se extrage un fragment de ţesut dintr-un organ, care va fi ulterior examinat la microscop de un medic anatomo-patolog. Eventual, el va face  diferite teste asupra fragmentelor respective. Biopsia este folosită mai ales în cazurile în care nu este posibilă precizarea unui diagnostic în urma investigaţiilor clinice şi paraclinice, imagistice şi de laborator sau pentru a stadializa o afecţiune şi a-i urmări evoluţia. E adevărat, în multe cazuri biopsia este necesară în diagnosticarea cancerului şi asta i-a atras o faimă sumbră în rândul bolnavilor şi familiilor acestora, care o consideră un semn funest şi o procedură care poate înrăutăţi starea bolii respective, lucru care este total neadevărat şi neştiinţific. La asta se adaugă şi durerea, disconfortul, uneori necesitatea unei anestezii, ceea ce o face şi mai puţin acceptată.

Nu îmbolnăveşte

Pentru a fi corecţi trebuie să precizăm că biopsia nu este folosită doar în diagnosticul cancerului, în precizarea naturii benigne sau maligne a unei formaţiuni tumorale, ci şi a numeroase alte maladii (boli autoimune, hepatite şi alte boli hepatice, unele boli de piele, ulcere gastrice, anemii etc.), dar pe lângă acestea, aportul ei în oncologie este salutar şi ar trebui apreciat ca atare, şi nu privit suspicios, căci biopsia, chiar dacă este o metodă invazivă, nu îmbolnăveşte, ci ajută la precizarea diagnosticului şi implicit a terapiei. Şi dacă în urma ei va fi depistat, să zicem, un cancer, nu ea l-a produs, ci doar l-a evidenţiat.

Excizie sau incizie

Biopsia se poate face printr-o excizie, adică prin scoaterea întregului organ sau a formaţiunii tumorale implicate. Acest lucru se face când se suspicionează un cancer (pentru precizarea diagnosticului, tipului celular şi stadializării) şi necesită anestezie generală. Alteori se face printr-o simplă incizie, prin care se recoltează doar un fragment. În aceste situaţii, după caz,  se practică anestezia locală sau generală. Alteori, puncţia se face cu un ac fin, care e introdus într-un organ sau formaţiune tumorală, de unde aspiră celule ce vor fi analizate. Se practică pentru tiroidă, ficat, sân, măduvă osoasă (se practică în şold sau stern) şi necesită doar anestezie locală.

Endoscop

În alte situaţii, organul pe care dorim să facem biopsia este situat profund, aşa că medicul va folosi un endoscop (un tub flexibil, introdus printr-o incizie în abdomen sau prin orificiile naturale ale corpului în stomac, intestin subţire sau colon, plămâni, vezică, uter). El va examina organul respectiv şi, dacă e necesar, prin intermediul său se va face şi biopsia, totul doar cu anestezie locală. Alteori, biopsia se face în cadrul unei colposcopii (examinare a colului uterin) dacă există anomalii depistate, de pildă, la un examen Papanicolau.

În acest caz nu e necesară nici o anestezie. Dacă biopsia se face la nivelul pielii (pentru lupus, sclerodermie, pemfigus, vitiligo sau dacă trebuie precizat diagnosticul de melanom), ea se face prin ciupire.

Ficatul

Ficatul, de pildă, este deseori investigat prin biopsie în cazuri de ciroze, hepatite autoimune sau hepatite cronice B sau C, sarcoidoză, hemocromatoză (acumulare de fier în ficat) sau boala Wilson (acumulare de cupru) prin deficite enzimatice.

Măduva osoasă este biopsiată în cazuri de anemii inexplicabile sau suspiciuni de leucemii, ganglionii în limfoame Hodgkin sau non-Hodgkigiene, uterul dacă există suspiciuni de cancer sau probleme de fertilitate, iar ovarul în cazul tumorilor şi chisturilor. Biopsiile la inimă sunt practicate în cazul miocardiopatiilor, iar plămânii în cancer, fibroză pulmonară sau sarcoidoză.

Sistemul digestiv

În sistemul digestiv, biopsia va fi practicată endoscopic. Stomacul poate fi investigat pentru ulcer peptic sau cancer. Intestinul subţire şi gros pentru boala celiacă, diverticuli, polipi, tumori canceroase. Pancreasul, care este un organ greu de vizualizat, poate necesita o biopsie în cazul unei pancreatite cronice, unui chist sau tumori. Rinichiul va fi studiat bioptic în lupus, cancer, sindrom nefrotic sau afecţiuni glomerulare, osul în cazul precizării naturii unor formaţiuni tumorale, iar muşchiul în diferite afecţiuni distrofice.

După recoltare, examenele anatomo-patologice pot dura chiar câteva săptămâni, astfel că bolnavul va trebui să îşi contacteze medicul curant pentru precizarea diagnosticului şi stabilirea atitudinii terapeutice.

APRECIERE.
Biopsia este un act medical care trebuie privit cu încredere şi interes pentru că din această durere, teamă, neîncredere, aşteptare se va naşte speranţa vindecării.

×
Subiecte în articol: biopsia procedură medicală