x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Boala de pe lama de sticla

Boala de pe lama de sticla

10 Apr 2006   •   00:00

Sangele, secretiile si excretiile organismului, precum si alte materiale biologice pot fi analizate la microscop, pe o lamela de sticla, pentru a diagnostica diferite afectiuni. Analiza se numeste frotiu si este utilizata in hematologie, pentru diagnosticul unor boli ale sangelui, in bacteriologie pentru depistarea cauzei de infectie si in oncologie pentru diagnosticul cancerului. Frotiul este cerut intotdeauna de catre medicul clinician.

Diagnostic

In hematologie, medicul solicita efectuarea unui frotiu in urma unei hemoleucograme care depisteaza valori anormale ale elementelor sangvine. Frotiul ofera informatii despre marimea, forma si asezarea hematiilor si leucocitelor. Se pot diagnostica astfel anemii, leucemii sau alergii. Odata depistate aceste afectiuni cu ajutorul frotiului, sunt necesare investigatii suplimentare pentru un diagnostic cert. In bacteriologie, frotiul ofera informatii despre agentul infectios (bacterii sau fungi), care poate fi localizat in diverse regiuni ale corpului. Se pot analiza la microscop secretii si excretii din nas, conjunctiva, ureche, secretie bucala, faringiana, secretii aspiratorii, abcese, leziuni ale pielii, secretie uretrala la barbati, vaginala la femei. "Frotiul ofera in aceste cazuri un diagnostic preliminar, oferind clinicianului numai o orientare asupra conduitei terapeutice. Un diagnostic cert se poate da numai prin cultivarea in laborator a bacteriilor sau fungilor", arata dr. Smaranda Botea, medic primar medicina de laborator, coordonatorul laboratorului de bacteriologie de la Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".

Certitudine

Exista insa si frotiuri care pot da un diagnostic definitiv in TBC, difterie, antrax sau sifilis. Un frotiu se poate realiza si din lichide, precum puroiul, lichidul pleural, peritoneal, sinovial (din articulatiile mari ale corpului), cefalorahidian. Dr. Smaranda Botea precizeaza ca frotiul ofera si in aceste situatii un diagnostic de certitudine. In oncologie, frotiul vine in ajutorul diagnosticului de cancer.

ASEPTIC. Pentru a realiza un frotiu este necesara recoltarea unui material biologic de la pacient. Procedura trebuie sa se realizeze in conditii aseptice, pentru a evita contaminarea produsului recoltat cu diverse bacterii din mediul inconjurator. In cele mai multe situatii, asistentul medical este cel care face recoltarea, in recipiente si cu instrumente sterile. Dar exista si situatii in care numai medicul specialist trebuie sa faca recoltarea. Lichidul pleural, cefalorahidian sau din urechea interna se recolteaza numai de catre medic.

DURATA. In laborator, materialul biologic este fixat si colorat pe lamela pentru a evidentia mai usor elementele pe care le contine. Aceasta procedura nu dureaza foarte mult, iar rezultatele sunt disponibile de obicei dupa 24 de ore. "Frotiul din lichidul cefalorahidian se realizeaza imediat, intrucat poate diagnostica meningita, afectiune ce constituie o urgenta medicala", precizeaza dr. Smaranda Botea.
×
Subiecte în articol: analiza frotiul