x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cancerul nu vine pe furiş

Cancerul nu vine pe furiş

de Dr Dana Tinică    |    23 Feb 2010   •   00:00
Cancerul nu vine pe furiş
Sursa foto: /THINKSTOCK

În general, femeile sunt mai preocupate de sănătatea lor decât bărbaţii, ele percepând în mod corect această stare ca pe o faţetă a frumuseţii şi a feminităţii. Fiind mai protectoare şi mai responsa­bile faţă de cei apropiaţi - copii, părinţi, soţ -, prezentându-se obligatoriu la medic în timpul sarcinilor, ele îşi dau seama de importanţa consultării medicului şi stabilesc o relaţie mai bună cu acesta.

Femeile sunt mai receptive la indicaţiile doctorului şi se prezintă mai des la controale şi screeninguri, în ciuda pudorii sau a lipsei cronice de timp. Există uneori dificultăţi şi în cazul lor, legate probabil, în primul rând, de comunicare. De exemplu, uneori, pacientele sunt mult mai interesate de anumite simptome - cum ar fi durerea sau depresia -, tinzând să le ignore pe altele, în timp ce medicul e interesat frecvent de manifestări aparent banale, ca tusea persistentă, tulburările de tranzit intestinal, scăderea în greutate.

Pe de altă parte, multe femei tinere consideră că maladiile canceroase sunt doar un nefericit apanaj al vârstei înaintate, deşi evoluţia morbidităţii pe plan mondial infirmă acest lucru. Nu în ulti­mul rând, multe femei sunt prea ocupate cu activităţile istovitoare, zilnice, la serviciu şi acasă, neglijându-şi sănătatea sau negând evidenţa unor simptome. Ei bine, toate aceste comportamente împiedică depistarea precoce a cancerului, ceea ce limitează drastic opţiunile terapeutice şi întunecă prognosticul bolii.

SPECIFICE ŞI NESPECIFICE
Ceea ce trebuie remarcat de la început este că, din păcate, nu există semne clare, specifice, infailibile ale unui anumit tip de cancer. De multe ori, simptomele sunt vagi, imprecise, fără nici o legătură cu localizarea bolii. Totuşi, deşi nespecifice, ele sunt destul de intense şi persistente, astfel încât să impună prezentarea la medic. Pe de altă parte, aceste simptome nu sunt caracte­ristice cancerului, ci şi altor maladii, astfel încât prezentarea la medic şi investigaţiile medicale ar putea descoperi o altă patologie, benignă, dar care trebuie oricum tratată.

DIGESTIVE
Simptomele digestive pot fi şi ele importante. Balonarea este un fenomen frecvent şi banal. Totuşi, dacă este importantă, zilnică şi persistentă timp de mai multe săptămâni, balonarea este unul dintre semnele principale ale cancerului ovarian. În acest caz, mai pot apărea: durere abdominală sau pelvină, instalarea rapidă a senzaţiei de saţietate chiar după mese mici, tulburări de urinare (de exemplu, senzaţia de urinare urgentă). Indigestia constantă, fără motive aparente, poate semnala un cancer gastric, iar disfagia (dificultăţi la înghiţire), un cancer esofagian.

DURERE, INFLAMAŢII, HEMORAGIE
Durerea severă, persistentă şi inexpli­cabilă, indiferent de localizare, fie că este o cefalee, fie că este o durere abdominală, toracică, pelvină, osoasă etc., poate fi semnul unui cancer, dar şi al altor ma­ladii, care ar trebui, de asemenea, investigate şi tratate.

Adenopatia (mărirea volumului ganglionilor) poate fi semnul unei infecţii, dar atunci când creşterea este constantă, observându-se o modificare vizibilă după 1-2 luni, sugerează un cancer. Ganglionul incriminat poate fi localizat în axilă, în zona gâtului, inghinal, dar şi în alte zone ale corpului.

Prezenţa de sânge în urină poate indica o infecţie a tractului urinar sau calcul, dar alteori poate semnala un cancer renal sau vezical. De asemenea, sângele în scaun este semnul esenţial în cancerul colorectal. Deşi pot exista şi alte cauze, totuşi, pentru precizarea diagnosticului în această si­tua­ţie este importantă prezentarea la me­dic şi efectuarea unor investigaţii, de exemplu, a unei colonoscopii.

Trebuie remarcat că, uneori, fe­mei­le detec­tează sânge în urină, scaun, pe lenjerie, dar îl atribuie hemoragiilor menstruale. Totuşi, dacă aceste sân­gerări sunt persistente, chiar dacă nu sunt neapărat în cantităţi mari, orientează spre o patologie neoplazică la nivelul colonului, uterului sau a tractului urinar.




TUSEA
În fine, tusea ce persistă peste o lună, în absenţa unei infecţii sau alergii, poate ridica suspiciuni asupra unui cancer pulmonar şi impune un consult medical. Dacă se asociază şi hemoptizia (tuse cu eliminare de sânge), contextul patologic este mai sever.

Această enumerare nu intenţionează să sperie pe nimeni. Nivelul morbi­dităţii, tabloul sumbru al simptomelor şi al complicaţiilor, dramele pe care aceste boli le generează sunt însă cu adevărat înfricoşătoare. Şi la fel de înspăi­mântătoate este superficialitatea cu care ignorăm deseori semnalele pe care ni le trimite propriul organism, semne care interpretate corect şi la timp ar creşte evident şansele de vindecare. Prezentaţi-vă deci la medic dacă aveţi cea mai mică îndoială, la cea mai insignifiantă manifestare de boală. Azi, cancerul nu mai trebuie considerat o fatalitate şi nici tratat cu fatalism.

TEMPERATURA CORPULUI
Febra persis­tentă, care nu poate fi legată de o infecţie sau de o inflamaţie, este cel mai frecvent de etiologie malignă. Ea apare în leucemii sau limfoame în faze incipiente, dar este întâlnită practic în simptomatologia tuturor formelor de cancer. Starea de oboseală persistentă, inexplicabilă, ce nu cedează după perioade adecvate de odihnă, poate fi asociată, de asemenea, cu neoplaziile, fiind un semn ce se instalează devreme în cancerele de colon, stomac şi în leucemii.

DERMATOLOG
Aluniţele care îşi modifică aspectul - se măresc, ca­pătă o supra­faţă, marginile sunt ne­regulate, se în­chid la culoare, devenind brune sau negre, cu zone hemoragice - sugerează de­ma­rarea unui proces de malignizare şi impun un consult dermatologic.

SLĂBITUL
Scăderea în greutate este o aspiraţie pentru toate femeile şi, cu atât mai mult, e percepută ca o victorie dacă se produce fără un efort aparent. Totuşi, scăderea în greutate, peste 4,5-5 kilograme într-o lună, fără un regim alimentar restrictiv sau efort fizic susţinut devine un real motiv despre îngrijorare. Poate fi vorba de o afecţiune ca hipertiroidism sau diabet zaharat, dar poate fi şi un cancer.

AUTOEXAMINAREA SĂNILOR
Autoexamina­rea periodică a sânilor poa­te evidenţia semne care su­gerează o potenţială mala­die malignă locală, cum ar fi: apariţia de noduli, îngroşa­rea unei porţiuni a tegumentului, retracţia pielii sau a mamelonului, prezenţa unei secreţii. Hemoragiile, în afara menstruaţiei, repre­zintă o altă sursă de îngrijorare, mai ales dacă ele apar la o femeie care nu a mai prezentat astfel de manifes­tări. Aceste hemoragii pot sugera o paletă largă de afecţiuni (anomalii hormo­nale, existenţa unor polipi sau fibroame uterine, inflamaţii locale etc.), dar sunt şi un semn precoce în cancerul uterin. Sângerările sunt cu atât mai semnificative, mai grave dacă apar după instalarea menopauzei.

STOMATOLOG
Modificările mucoasei bucale, de exemplu ulceraţii persistente sau zone albe pe mucoasă sau pe limbă pot indica o leziune precanceroasă sau canceroasă, diagnosticul fiind făcut de medicul stomatolog.

×
Subiecte în articol: cancer control medicul de familie prevenire