x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Când camera se învârte cu tine

Când camera se învârte cu tine

de Georgeta Licsandru    |    05 Feb 2008   •   00:00

Dimineaţa te ridici brusc din pat şi ţi se pare că se învârte totul cu tine. Ai avut mult de lucru, ai sărit peste masa de prânz, iar când ridici privirea din calculator te ia cu ameţeală.

Dimineaţa te ridici brusc din pat şi ţi se pare că se învârte totul cu tine. Ai avut mult de lucru, ai sărit peste masa de prânz, iar când ridici privirea din calculator te ia cu ameţeală. “În practica medi­cală, ameţeala este un simptom frecvent, caracterizat prin starea de slăbiciune, prin senzaţia de rotire a obiectelor din jur, prin tulburări de vedere, de echilibru, de concentrare, care uneori sunt însoţite de cădere şi chiar de leşin. Ameţeala nu se asociază neapărat cu o boală. Chiar şi persoanele sănătoase pot să ameţească la aplecarea şi ridicarea bruscă a capului. Ochelarii necorespunzători pot să dea şi ei ameţeală. Ventilarea deficitară dintr-o încăpere, scăderea nivelului glucozei în sânge pot determina senzaţia de rotire a obiectelor din jur”, explică conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”. În toate aceste cazuri, pentru a înlătura starea de ameţeală este suficientă îndepărtarea cauzei – aerisirea încăperii, consumarea unei bucăţele de ciocolată pentru creşterea glicemiei.

 

Bolile din spatele ameţelilor

Dacă însă ameţelile se repetă mai multe zile la rând ar fi bine să îi faceţi o vizită medicului de familie. Este posibil ca, dincolo de ameţeli, să fie o problemă mai gravă: o suferinţă cerebrală difuză, o problemă de natură oftalmologică, o anemie, hipotensiune sau hipertensiune, hipocalcemie, hipomagnezemie. Dacă simţiţi că ameţelile cresc în intensitate atunci când vă mişcaţi, dacă sunt însoţite de scăderea auzului şi de ţiuituri în urechi este posibil să aveţi o inflamaţie a urechii interne. De asemenea, conf. dr Dumitru Matei atrage atenţia că accidentul vascular cerebral poate determina şi o stare de ameţeală pe lângă celelalte simptome: pierderea sau tulburarea temporară a vederii, paralizie sau amorţeală a braţelor sau picioarelor. La fel, hemoragiile sau tumorile cerebrale sunt însoţite de ameţeli şi dureri puternice de cap.

 

MEDICAMENTE. În unele cazuri, starea de ameţeală este indusă de administrarea unor medicamente. Antiinflamatoarele nonsteroidiene, antiepilepticele, anticonvulsivele, barbituricele, antidepresivele, antialergicele pot determina modificări de ritm respirator, de ritm cardiac, vasoconstricţie sau vasodilataţie, oxigenarea inadecvată a creierului şi ameţeli.

 

LEŞINUL. Ameţelile asociate cu paloare, transpiraţie, stare de confuzie, lipsă de aer pot preceda leşinul. Acesta este o pierdere pasageră a echilibrului, asociată cu scăderea tensiunii şi pierderea de scurtă durată a contactului cu exteriorul. Cea mai frecventă cauză a leşinului este lipsa de oxigenare a creierului într-un mediu prost ventilat.

×
Subiecte în articol: medicul de familie