x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ce este mielografia

Ce este mielografia

de Dr Dana Tinică    |    02 Iul 2012   •   19:44
Ce este  mielografia

Mielografia este o investigatie radiologica cu substanta de contrast, ce ofera informatii despre vertebre, discurile vertebrale, maduva spinarii, radacinile nervilor spinali (care ies din maduva). Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 vertebre. Intre vertebre se afla discurile intervertebrale, iar in mijlocul fiecarei vertebre se gaseste o gaura. Prin suprapunerea acestora se formeaza un canal in care se gaseste maduva spinarii, din care ies nervii spinali. Maduva este invelita in meninge, o foita cu trei straturi: cel care acopera direct maduva numit pia mater, cel mijlociu (arahnoida) si cel extern (dura mater). Intre arahnoida si pia mater exista spatiul subarahnoidian in care se gaseste lichidul cefalorahidian. Datele cele mai amanuntite privitoare la coloana vertebrala si maduva spinarii se obtin prin examenul de rezonanta magnetica nucleara sau tomografia computerizata. Mielografia ramane, totusi, o metoda larg accesibila, simpla, ieftina si utila in special in situatiile in care rezonanta magnetica nucleara nu se poate face (de exemplu, daca pacientul are implantate diverse dispozitive medicale, ca pacemaker, proteze valvulare cardiace, implanturi cohleare, clipuri pentru anevrisme, piese metalice folosite pentru repararea oaselor sau articulatiilor sau practic orice corp strain metalic). Mielografia ofera informatii privind fenomenele degenerative ale discurilor intervertebrale (de exemplu, hernie de disc sau stenoza spinala), afectiuni ale maduvei, meningelor , radacinilor nervilor spinali sau vaselor de sange, putand ajuta la diagnosticul unor tumori, infectii, inflamatii, traumatisme la acest nivel.

Ca principiu, se injecteaza o substanta de contrast iodata in spatiul subarahnoidian. Aceasta se deplaseaza in sensul gravitatiei si este ajutata prin schimbarea pozitiei corpului sa se deplaseze in toate directiile in interiorul canalului, pe care il opacifiaza (aparand de culoare alb intens).

Exista cateva amanunte care trebuie discutate cu medicul inainte de desfasurarea testului. Astfel, sunt anumite medicamente (antipsihotice, tranchilizante majore, antidepresive, anticoagulante si antiagregante plachetare, anticonvulsivante) care trebuie intrerupte cu doua zile inainte de investigatie. Diabeticii care iau metformin se afla in aceeasi situatie. Trebuie deci stabilite modificarile terapeutice care trebuie facute. Este importanta o buna hidratare cu cateva zile inainte de test cu apa, ceai, supa strecurata, sucuri. Hidratarea trebuie continuata si in ziua examinarii, dar cu cel putin trei ore inainte nu se mananca hrana solida. Pacientul trebuie sa informeze medicul daca este alergic la iod sau prezinta alte alergii si daca sufera de boli cronice (de exemplu, astm bronsic, boli cronice hepatice sau renale). Examinarea este contraindicata gravidelor.

Pacientul este asezat pe o masa, culcat pe o parte sau sezand. Cu un ac se introduce substanta de contrast in coloana vertebrala, de obicei in zona lombara (in partea inferioara ) a coloanei. Ulterior, pacientul este intins pe masa, de obicei pe burta, dar i se cere sa isi schimbe pozitia si masa este inclinata astfel ca va sta pentru scurt timp cu capul in jos. Se fac mai multe radiografii, moment in care bolnavul trebuie sa stea nemiscat. Examinarea dureaza o jumatate de ora - o ora.

Dupa aceea pacientul este supravegheat pentru doua ore, stand culcat, dar cu capul ridicat la 30 de grade, dupa care poate fi dus acasa de un apropiat. Este important sa se pastreze aceasta pozitie, pentru a preveni aparitia unor simptome neplacute ca dureri de cap, greata, varsaturi, chiar convulsii. Acasa, este indicat sa se stea intins, tot cu capul ridicat, pentru urmatoarele opt ore. A doua zi pacientul isi poate relua activitatile obisnuite, dar fara a face eforturi fizice mari. In tot acest timp, trebuie sa se asigure o buna hidratare, pentru eliminarea substantei de contrast. Daca apar simptome ca febra, dureri severe de cap sau care persista mai multe zile, probleme la urinare sau defecatie, slabiciune sau amorteala membrelor, trebuie anuntat medicul.

×