x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Celula

00 0000   •   00:00

Unitatea de baza a oricarei fiinte vii este celula. Asemenea unor caramizi, miliarde de celule se structureaza in organe si tesuturi si fac organismul functional. Fiecare tesut al organismului uman este compus din celule specifice: hepatice, nervoase, osoase, miocardice, sangvine, dar toate au o structura asemanatoare. Membrana, citoplasma si nuclelul sunt cele trei elemente care caracterizeaza orice celula.

Metabolismul

Fiecare celula se separa de mediul extern printr-o membrana. Separarea nu este insa totala. Pe toata suprafata membranei se gasesc pori care fac posibile schimburi de substante cu mediul extracelular: oxigen, bioxid de carbon, substante nutritive sau hormoni. Permeabilitatea este cea mai importanta functie a membranei celulare. Cea de-a doua componenta a celulei este citoplasma, o materie fluida in care se gasesc un numar foarte mare de organite celulare, cu roluri diferite in metabolismul celulei. Ribozomii fac posibila sinteza proteinelor. Denumiti si corpusculii Palade, ribozomii au fost descoperiti si descrisi de romanul George Emil Palade, performanta pentru care a primit Premiul Nobel. "Reticulul endoplasmatic este o retea de canale si cisterne care strabat citoplasma de la membrana la nucleu", explica biolog Augustina Olteanu, de la Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti. Fiecare canal si cisterna este delimitat de membrane individualizate. Tot acest complex este implicat, la fel ca si ribozomii, in sinteza proteinelor. Aparatul Golgi, o alta organita continuta de citoplasma, transporta proteinele produse de reticulul endoplasmatic. "Lizozomii sunt organite celulare care functioneaza ca un sistem digestiv intracelular. Ei contin peste 40 de enzime digestive care distrug compusii nedoriti din celula, precum si celulele imbatranite. Absenta unor enzime din aceste organite poate provoca diverse afectiuni, precum guta, silicoza sau infectii bacteriene", arata biolog Augustina Olteanu. Mitocondriile sunt organite care genereaza energie, fiind cunoscute ca "uzina energetica a materiei vii". Ele ocupa aproximativ 5% din volumul unei celule, iar in tesuturile active pot ocupa chiar 20% (in celulele hepatice) sau 30% (in celulele miocardului). Citoplasma contine si apa, care se gaseste in organite numite vezicule.

Gene si cromozomi

Click pentru a mari
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI
Nucleul este centrul coordonator al celulei, de la el pornind toate comenzile pentru efectuarea proceselor metabolice. Este localizat de obicei in centrul celulei, are o forma sferica sau ovoidala si este acoperit de o foita externa, numita membrana nucleara. Dupa membrana se afla nucleoplasma, care contine o substanta numita cromatina. In centrul nucleului se afla nucleolul. Informatia genetica se afla tot in nucleu. El contine cromozomii, pe care se afla genele cromozomiale, materialul genetic al tuturor vietuitoarelor. Cromozomii asigura transmiterea informatiei genetice de la o generatie celulara la alta. Numarul, forma si marimea lor variaza de la o specie la alta.

Pentru ca unele celule trebuie sa se deplaseze in organism, ele sunt prevazute cu o formatiune alungita numita flagel, denumit si aparatul locomotor al celulei. Celule cu flagel sunt spermatozoizii. Tot pentru facilitarea miscarii, unele celule sunt dotate cu cili.

DIVIZIUNEA. Durata de viata a celulelor difera de la un tip de celula la altul. Unele dintre ele, precum celulele hepatice sau cele nervoase, raman neschimbate pana la sfarsitul vietii. Altele, precum hematiile din sange, trebuie insa inlocuite cu celule noi. Exista doua metode prin care celulele se pot divide: mitoza si meioza. Mitoza este cea mai intalnita modalitate de reproducere a celulelor. Cromozomii care se gasesc in nucleul celulei initiale sunt duplicati si transmisi intr-un numar egal celor doua celule-fiice. Meioza este un tip de diviziune special, specific ovulelor si spermatozoizilor. In cadrul acestui proces, celulele nu dobandesc decat jumatate din cromozomii celulei-mame.
×
Subiecte în articol: celule celula lectia de anatomie