"Deşi pare SF în momentul de faţă, predicţiile specialiştilor conduc la ideea că, în viitor, roboţii chirurgicali vor putea prelua integral sarcina efectuării intervenţiilor chirurgicale", afirmă prof. dr Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni şi unul dintre cei mai reputaţi specialişti chirurgi din România.
"Deşi pare SF în momentul de faţă, predicţiile specialiştilor conduc la ideea că, în viitor, roboţii chirurgicali vor putea prelua integral sarcina efectuării intervenţiilor chirurgicale", afirmă prof. dr Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni şi unul dintre cei mai reputaţi specialişti chirurgi din România.
La Fundeni
În prezent, "roboţii-chirurgi" servesc ca simple unelte, fiind manevraţi de la distanţă de medici experimentaţi şi fiind controlaţi în totalitate de om. "Este o diferenţă uriaşă între bisturiul clasic şi acest robot supersofisticat, dar, pînă una-alta, el rămîne un intermediar, o unealtă – aş spune – în mîna medicului care îl utilizează, dar care poartă şi responsabilitatea actului pe care îl efectuează", spune prof. dr Irinel Popescu. Botezat daVinci, robotul care operează la Institutul Fundeni este unul de ultimă generaţie, care uşurează enorm misiunea medicului şi care poate să efectueze toate tipurile de intervenţii care se fac pe cale laparoscopică în prezent şi toate tipurile de operaţii care se efectuează în general, cu unele diferenţe atît pentru chirurg, cît şi pentru bolnav.Dacă, în prezent, responsabilitatea actului chirurgical aparţine în totalitate medicului, în viitor, această responsabilitate ar putea fi transferată pe umerii companiilor care produc astfel de echipamente ultramoderne: "În condiţiile în care operam clasic, aşa cum am început în urmă cu mulţi ani, dacă ceva mergea prost, responsabilitatea nu era a foarfecelor cu care ai tăiat sau a bisturiului cu care ai secţionat un vas sau un organ, ci a chirurgului care execută această manevră. Noţiunea de responsabilitate va trebui transpusă pe alte planuri, în condiţiile în care totul se face integral de către robot: responsabilitatea va fi atunci a programatorului care a imaginat softul de computer pe baza căruia acesta efectuează intervenţia", mai spune prof. dr Irinel Popescu.
Operaţii la distanţă
În zilele noastre, roboţii fac posibile operaţii cu chirurgii aflaţi la distanţe foarte mari de locul în care se află pacientul. Acest lucru este însă posibil doar cu eforturi financiare mari, din cauza costurilor mari ale conexiunii de date: "Robotul are această posibilitate extraordinară să plaseze chirurgul la orice distanţă de bolnav pe această planetă şi să îi permită să opereze în orice sală, dar cu cît distanţa este mai mare, cu atît costurile cresc, deoarece conexiunea între locul unde se află chirurgul la consola lui de operaţie şi bolnav este scumpă. Prima operaţie demonstrativă, aşa-numita operaţie Lindbergh, făcută de Jean Marescaux de la New York, cu un bolnav aflat la Strasbourg, a costat o sumă fabuloasă", încheie prof. Popescu.Început cu mulţi ani în urmă ca proiect al NASA în Statele Unite, proiectul robotului chirurgical daVinci este acum o realitate îmbucurătoare pentru pacienţii a peste 350 de spitale din SUA şi ai altor sute de spitale din întreaga lume. În Bucureşti, sute de pacienţi ai spitalelor Floreasca şi Fundeni au beneficiat deja de avantajele chirurgiei minim invazive executate cu ajutorul tehnologiei robotice. Specialiştii celor două spitale au o experienţă vastă în domeniu şi se poate afirma cu certitudine că la Bucureşti se efectuează operaţii extrem de complexe, cu rezultate extraordinare pentru pacienţi.
Cancerul de prostată
Intuitive Surgical Inc. este liderul tehnologic mondial în domeniul chirurgiei minim invazive asistate de roboţi (MIS). Cu sediul în Sunnyvale, California, Intuitive Surgical are peste 650 de angajaţi în întreaga lume. Procedura "daVinci Prostatectomy" (operaţia de prostată daVinci) este în acest moment cel mai rapid tratament al cancerului de prostată, care reprezintă a doua cauză a mortalităţii la bărbaţi cauzate de cancer.Citește pe Antena3.ro