x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Criza şi tuberculoza

Criza şi tuberculoza

de Magda Marincovici    |    06 Apr 2010   •   00:00

Eradicarea tuberculozei (TBC) nu se va putea face niciodată dacă pacienţii nu vor fi obligaţi, printr-o legislaţie dură, să ducă până la capăt tratamentul împotriva acestei boli, avertizează medicii.

De asemenea, numărul cazurilor de tuberculoză înregistrate în ţara noastră ar putea creşte, pe fondul efectelor crizei economice, având în vedere că această boală este una a sărăciei, atrage atenţia directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca,  doctorul Vasile Mureşan.
"Se ştie că tuberculoza este în relaţie invers proporţională cu nivelul de trai. Dacă această criza economică va continua, e posibil să ne aşteptăm la o creştere a incidenţei tuberculozei la nivel naţional în următorii ani", spune doctorul Vasile Mureşan.


SCĂDEREA INCIDENŢEI
TBC afectează în special persoanele care au o imunitate scăzută, care fumează mult sau consumă în exces băuturi alcoolice. România este pe locul întâi în Europa la numărul bolnavilor de TBC, cu 107 bolnavi la 100.000 de locuitori.
Cele mai afectate zone din ţară sunt Oltenia şi Moldova. Judeţul Dolj se poate "lăuda" cu o incidenţă peste media pe ţară, de 140 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor statistice din 2009. Dintre judeţe, Clujul este, după Harghita, Covasna şi Braşov, judeţul cu cea mai mică incidenţă a TBC-ului, adică 58 de pacienţi la suta de mii de locuitori.

Potrivit datelor Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT) prezentate la 24 martie - Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei - la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitală, anul trecut au fost înregistrate 21.457 de cazuri noi şi recidive de tuberculoză, cu 1.222 mai puţine decât în 2008.

Scăderea a fost mai pronunţată la cazurile noi (de la 18.717 în 2008, la 17.866 în 2009), faţă de recidive, unde scăderea este mult mai puţin spectaculoasă, dar constantă (3.591 cazuri în 2009, faţă de 3.962 în 2008).

"În condiţiile asigurării unei finanţări adecvate a tuturor activităţilor PNCT sperăm să realizăm depistarea cât mai precoce a tuturor bolnavilor cu TBC şi tratarea lor cu succes, astfel încât să reducem transmiterea bolii în populaţie şi să evităm înmulţirea cazurilor cu rezistenţă la medicamente. În acest fel, putem obţine cu fiecare an scăderea treptată a poverii tuberculozei şi în România şi să ne integrăm şi din acest punct de vedere în standardele Uniunii Europene", susţine medicul Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT.


PRIORITATE. Această boală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică, în condiţiile în care o treime din populaţia globului, respectiv 1,7 miliarde de persoane, este infestată cu bacilul Koch, din care 10% dintre locuitori vor dezvolta tuberculoză pe parcursul vieţii. La nivel mondial, tuberculoza a ucis, în ultimii 50 de ani, mai mulţi oameni decât toate războaiele din secolul al XX-lea cumulat. Tuberculoza se vindecă dacă pacienţii urmează tratamentul până la capăt, dar poate conduce la deces în caz contrar.

×
Subiecte în articol: avertisment