Primii medici care au putut privi in interiorul corpului, prin cai naturale, au fost urologii. Cistoscopul este instrumentul care a permis vizualizarea uretrei si a vezicii urinare, pentru a depista afectiunile care pot aparea la nivelul celor doua componente ale sistemului urinar.
"Investigatia ofera informatii importante despre aspectul mucoasei uretrale, eventuale stricturi (stramtari), tumori, infectii, calculi migrati. Se poate examina, de asemenea, aspectul mucoasei vezicale, urmarindu-se prezenta unor tumori vezicale, calculi vezicali, corpi straini, precum si alte modificari ale aspectului mucoasei", explica col. conf. dr. Dan Mischianu, seful Clinicii de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti. Cistoscopia este investigatia care poate elucida cauza unor probleme ale tractului urinar atunci cand radiografia sau alte metode de diagnostic nu reusesc sa aduca medicului suficiente informatii. Prin cistoscopie se poate afla motivul incontinentei urinare (eliminare involuntara a urinei), hematuriei (urinare cu sange), disuriei (urinare dureroasa), retentiei de urina, infectiilor repetate care nu raspund la tratament si al multor alte probleme. Un tub, rigid sau flexibil, este introdus prin uretra si directionat pana in vezica. Pentru a ilumina zonele de interes si a asigura vizibilitate, tubul este dotat cu un fascicul de lumina. Componenta optica permite captarea imaginilor pe un monitor, care ghideaza examinatorul in explorare. "Investigatia se desfasoara numai intr-o sala de cistoscopie, in conditii stricte de asepsie. Pacientul este asezat pe masa de cistoscopie in pozitie ginecologica", explica col. conf. dr. Dan Mischianu. Atunci cand cistoscopul ajunge in vezica urinara, prin acesta se introduce un lichid (ser fiziologic sau apa sterila), care ajuta la umplerea vezicii, oferind astfel o vizibilitate mai buna. Pentru pacientii barbati, cistoscopia este o investigatie dureroasa, motiv pentru care ea se face cu anestezie locala. "Nu se face o cistoscopie fara o forma de anestezie a pacientului, care sa ne asigure confortul unei examinari atente, fara graba, care sa surprinda toate detaliile", precizeaza col. conf. dr. Dan Mischianu. Investigatia nu necesita spitalizare si nici o pregatire prealabila din partea pacientului.
|
INTERVENTII. Cistoscopul este de ajutor in diagnosticul bolilor uretrei si vezicii, dar si in interventii precum prelevarea de tesut tumoral pentru biopsie, rezectia electrica a unei tumori vezicale, distrugerea sau extragerea unor calculi vezicali, extragerea de corpi straini si altele. Pentru a efectua operatii, cistoscopului i se pot atasa diferite instrumente. Interventiile chirurgicale cu cistoscopul necesita insa internare, anestezie generala sau peridurala.
|
|
STIATI CA |
Citește pe Antena3.ro