x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cu respiraţia la spirometru

Cu respiraţia la spirometru

14 Aug 2007   •   00:00

Cănd suntem sănătoşi, actul respiraţiei nici nu este perceput. Este un act reflex căruia nu-i dăm nici o atenţie. Abia cănd respiraţia devine anevoioasă din cauza unor boli ne dăm seama căt de importantă este alimentarea organismului cu aer.

Cănd suntem sănătoşi, actul respiraţiei nici nu este perceput. Este un act reflex căruia nu-i dăm nici o atenţie. Abia cănd respiraţia devine anevoioasă din cauza unor boli ne dăm seama căt de importantă este alimentarea organismului cu aer. Măsurarea capacităţii respiratorii este esenţială in depistarea acestor afecţiuni pulmonare. Cum se măsoară respiraţia ne explică dr Irina Strămbu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie "M. Nasta".

Investigaţie de bază

Spirometria reprezintă investigaţia de bază pentru măsurarea respiraţiei. Este un test simplu, realizat cu ajutorul unui spirometru, ce măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira şi expira intr-o unitate de timp. Spirometria este necesară pentru diagnosticul şi monitorizarea bronho-pneumopatiei obstructive cronice (BPOC), astmului bronşic, fibrozei pulmonare. De asemenea, investigaţia este utilizată in evaluarea preoperatorie a pacienţilor cu cancer pulmonar. Medicul Irina Strămbu precizează că spirometria nu este utilă in cazul bolilor infecţioase pulmonare, cum ar fi tuberculoza, pneumoniile, virozele respiratorii etc. Pentru executarea corectă a testului, pacientul trebuie să respire complet, conform indicaţiilor medicului, să lipească bine buzele in jurul piesei bucale, să expire atăt de puternic şi atăt de rapid incăt să-şi simtă plămănii goliţi de aer. Expirul trebuie să continue pănă cănd nu mai există aer de dat afară, ceea ce pentru pacienţii cu forme severe de BPOC sau astm bronşic poate fi extrem de dificil. Insă rezultatele testului sunt validate numai dacă expirul a fost corect efectuat. In aceste condiţii, pregătirea pacientului pentru efectuarea testului este foarte importantă. Medicul trebuie să explice cu răbdare tehnica efectuării testului, eventual explicaţiile să fie insoţite de o demonstraţie.

PERICOLE. Sănătatea plămănilor este pusă in pericol de mai mulţi factori agresori: fumul de ţigară, poluarea, alergenii, expunerea la produse chimice. Problema este că aceştia afectează plămănii in mod ireversibil. BPOC, astmul bronşic, fibroza pulmonară sunt boli cronice care nu se vindecă. Din fericire, in prezent, cu ajutorul investigaţiilor şi tratamentelor performante, aceste boli pot fi ţinute sub control.

IN PLUS. Pentru diagnosticul unor boli grave, in afară de spirometrie, se mai practică alte teste ce măsoară capacitatea respiratorie. Unul dintre aceste teste este transferul gazos, cu ajutorul căruia este evaluată difuzarea oxigenului din aerul pulmonar in sănge. Testul este indicat pacienţilor cu fibroze interstiţiale sau emfizem pulmonar. Un alt test este pletismografia, care determină volumul pulmonar total. Investigaţia este necesară in cazul pacienţilor cu cancer pulmonar, care urmează a suferi operaţii de mare amploare, cu excizii mari de plămăni.

×
Subiecte în articol: prevenire