Se ştie că una dintre cele mai violente forme de cancer atât prin dureri, cât şi prin progresia rapidă este melanomul, acel cancer de piele de temut. Nu numai melanomul este boala canceroasă ce se manifestă la piele, ci mai există şi forme de cancer ceva mai blânde, cum ar fi: carcinomul bazocelular şi carcinomul spinocelular.
Explică aceste boli conf. dr Olga Simionescu, dermatolog remarcabil la Clinica de profil de la Spitalul Colentina. Atlasul bolilor dermato-venerice elaborat de prof. Olga Simionescu a primit premiul Academiei Române, premiul Academiei de Ştiinţe Medicale şi premiul Colegiului Naţional al Medicilor. De aprecieri favorabile s-a bucurat şi "Dicţionarul bolilor dermato-venerice", autor conf. dr Olga Simionescu. Şi ca o realizare remarcabilă de ultimă oră, conf. dr Olga Simionescu a reuşit să publice un important articol de dermatologie în prestigioasa revistă de specialitate a Academiei de Dermatologie a SUA. Nimeni din România n-a publicat în această prestigioasă publicaţie vreun articol în afară de conf. dr Olga Simionescu, care este şi membră a Academiei de Dermatologie a SUA.
Explicând simplu să reţinem că în piele există melanocite, celule ce au pigment, iar îmbolnăvirea lor dă melanomul, cancerul acela violent. Dar în piele mai există şi alt fel de celule, keratinocite, celule fără pigment. Dereglarea funcţionării acestor celule provoacă acele cancere mai blânde, bazocelulare şi spinocelulare. Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent. Celulele rele, date peste cap spre starea de celule canceroase, se află în stratul bazal al pielii şi ele nu dau metastaze. Carcinomul bazocelular nu este foarte agresiv şi nu are faze precanceroase.
Citește pe Antena3.ro