x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Diagnostic sigur cu bronhoscopul

Diagnostic sigur cu bronhoscopul

21 Feb 2006   •   00:00
INVESTIGATII MEDICALE
De la extragerea unui corp strain si pana la interventii complexe, bronhoscopia sau endoscopia bronsica este indispensabila in diagnosticarea si tratarea unor boli respiratorii.
Bronhoscopul, un tub optic flexibil dotat cu un sistem de iluminare, se introduce pe gura si face posibila explorarea traheei si a bronhiilor (cele doua ramificatii ale traheei prin care aerul ajunge la plamani). Imaginile sunt captate pe un monitor, iar examinatorul se poate ghida dupa acestea in timpul explorarii. Pentru ca investigatia este insotita de o senzatie de disconfort, se foloseste intotdeauna anestezia locala. Cu toate acestea, pacientii se tem de senzatia neplacuta din timpul bronhoscopiei. Tubul, subtire si flexibil, nu blocheaza nici 10% din diametrul traheei, prin urmare nu prezinta riscul de sufocare si nu pune in nici un fel viata in pericol. Pentru a compensa lipsa de aer, pacientului ii este administrat in timpul interventiei un plus de oxigen pe nas.
"Dintre toate manevrele de investigatie endoscopica a organismului uman, teama cea mai mare este legata de bronhoscopie. De aceea, este foarte important ca pacientul sa fie pregatit in prealabil de medicul care il trimite la aceasta investigatie, cat si de medicul care efectueaza bronhoscopia", este de parere dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar bronhologie-pneumologie la Institutul de Pneumologie "Prof. Dr. Marius Nasta". Exista insa si bronhoscop rigid, pe care pacientul il suporta cu mai mare dificultate. Acest tip de bronhoscop se foloseste in rezectiile laser si in aplicarea de proteze (stenturi) si numai sub anestezie generala.

Complexitate


Bronhoscopul este eficient in diagnosticarea majoritatii bolilor respiratorii. Multe neclaritati in privinta unui diagnostic pot fi inlaturate daca se apeleaza la bronhoscopie. Cand radiografia nu ofera suficiente informatii sau cand tratamentele nu au efectul scontat este necesara efectuarea acestei investigatii. "Bronhoscopia poate gasi cauza tusei persistente sau a expectoratiilor cu sange. Ea poate ajuta diagnosticul si in situatiile in care radiografia arata o modificare pulmonara", explica medic primar Ruxandra Ulmeanu. In plus, bronhoscopului ii pot fi atasate diferite instrumente care permit interventii precum biopsia, perierea sau aspirarea. O investigatie se face pe nemancate si dureaza in medie intre 10 si 20 de minute.

×
Subiecte în articol: investigatii medicale