x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Dragoste virusată

Dragoste virusată

de Magda Marincovici    |    28 Iul 2009   •   00:00
Dragoste virusată
Sursa foto: /iStockPhoto

Creşte numărul cazurilor de blenoragie, sifilisul revine şi atacă puternic, chlamydia şi papilomavirusurile sunt permanent în actualitate... Medicii, specialişti în tratamentul infecţiilor cu transmitere sexuală, sunt îngrijoraţi. Revenirea în forţă a acestor infecţii demonstrează conduite personale riscante.

Cele mai vizate sunt femeile, care neglijează să se protejeze mai ales într-o relaţie se­xuală nouă. În acest sens, rămâne în top bătrânul, dar mereu actualul prezervativ. În continuare, el face faţă cel mai bine redutabilului HIV şi altor mi­crobi transmişi în timpul actului sexual. Prezervati­vul cu un gel special este eficient şi chiar este recoman­dat amatorilor de sex oral. Atenţie, spermicidele lo­cale - sprayuri, geluri, ovule - nu au capacitatea de a asigura protecţie contra infecţiilor cu trasmitere sexuală!

Majoritatea acestor infecţii este asociată cu un număr relativ mic de simptome şi mult timp ele (infecţiile) pot trece neobservate. Totuşi, anumite semne observabile la câteva săptămâni de la debutul unei noi relaţii sexuale ar trebuie să sune goarna în urechile noastre. Aceste semne sunt senzaţia de arsuri la urinat, scurgeri vaginale, dureri asemnătoare celor de la ciclu, sângerări.

Primul sfat al specialistului nostru, conferenţiar doctor Daniel Popescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, este să nu treceţi la automedicaţie, să nu folosiţi pudre, creme sau dezinfectante locale fără avizul medicului. Cea mai bună soluţie este să apelaţi la medicul de familie sau la ginecolog. Dacă îi evitaţi pe aceştia, apelaţi la un centru de diagnosticare a infecţiilor cu tran­smitere sexuală. Şi, nu uitaţi!, în timpul tratamentului folosiţi de fiecare dată prezervativul şi fiţi responsabilă faţă de partenerul de sex, spunându-i despre infecţia de care suferiţi.  

Infecţiile cu transmitere sexuală sunt provocate de diferiţi microbi: bacterii, virusuri, paraziţi, ciuperci. Printre infecţiile sexuale, cele mai cunoscute sunt HIV/SIDA, hepatitele B şi C, herpesul, blenoragia, chlamydiile, condiloamele, sifilisul, papilomavirusurile... Cele mai multe  infecţii de acest gen nu vin şi trec, ci ele se vindecă doar cu tratamente ţintite, administrate corect, astfel încât să se stopeze transmiterea şi evoluţia.

CONSECINŢE.  Mesajul principal: nu neglijaţi infecţiile cu tran­smitere sexuală! Ele pot fi la originea multor complicaţii: risc de infertilitate, sarcină extrauterină... Ele presupun adesea sechele foarte greu de tratat. De asemenea, infecţiile cu tran­smitere sexuală fragilizează mult mucoasele genitale şi cresc în mod considerabil riscul contaminării cu diferiţi microbi, dar mai ales cu HIV, care, de regulă, are ca poartă de intrare în orga­nism tocmai aceste mucoase.

×